BLAMCO MAC & CHEESE
FALLOUT
makaron z serem
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min
CENA: średnia
PORCJE: 2
LEVEL: łatwe
POTRZEBUJESZ
miska
spory garnek
tarka

SKŁADNIKI:
makaron z mąki durum – kolanka (175g)
mleko 3,2% – 1 i 3/4 szklanki
masło – 3 łyżki (60g)
100g mieszanki serów, startych – miękkich i twardych rodzajów (np. gouda, cheddar, parmezan lub grana padano)
gałka muszkatołowa – szczypta
musztarda – 1 łyżeczka
bułka tarta – 3 łyżki
pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE
PO PIERWSZE!
Zakradnijcie się do czyjegoś domku na bezdrożach, podwędźcie im garnek, 2 pudełka BlamCo Mac & Cheese i skorzystajcie z ich kuchenki, a na czatach możecie zostawić swojego kumpla mutanta. Reszta powinna już pójść łatwo.
1. MAKARON + MLEKO + MASŁO + SÓL (10-15 min)
Do sporego garnka wsypujemy 1,5 szklanki suchego makaronu, dolewamy 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy 2 łyżki masła oraz 1/2 łyżeczki soli. Stawiamy garnek na średnim ogniu i cały czas mieszając (bardzo ważne – inaczej makaron się poskleja) doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy, MIESZAJĄC OD CZASU DO CZASU, ok. 10 minut lub mniej, zależy od rodzaju makaronu, jaki macie. Mieszanie jest tu kluczowe! Przez ten czas makaron powinien wchłonąć mleko a całość mikstury zgęstnieć od skrobi pochodzącej z makaronu. Próbujemy, czy makaron jest już półtwardy (al dente) – jeżeli nie, gotujmy do momentu, aż będzie odpowiedni. Jeśli mleko zdąży się wcześniej wygotować, dolewamy go jeszcze odrobinę, tak, aby makaron nie mógł się przypalić.
2. MUSZTARDA + GAŁKA + PIEPRZ (30 sek)
Do mikstury dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, szczyptę gałki muszkatołowej i nieco świeżo mielonego pieprzu. Znowu dokładnie mieszamy.
3. SER, SER, SER (3 min)
Do garnka partiami wsypujemy 3/4 szklanki startego sera, cały czas mieszając – najlepiej mieszanki serów miękkich i twardych, wyrazistych w smaku. Możecie eksperymentować z ulubionymi serami i szukać idealnego zestawienia albo po prostu dodać te, które akurat macie pod ręką. Całość dobrze mieszamy z makaronem i podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści i utworzy kremowy sos. Próbujemy i doprawiamy solą w razie potrzeby, a jeśli całość jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Zestawiamy garnek z palnika, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na chwilę – w tym czasie zabieramy się za następny punkt.
4. SMAŻONA BUŁKA TARTA (1,5 min)
Na patelni rozpuszczamy resztę masła (1 łyżkę), dodajemy 3 łyżki bułki tartej i rumienimy ją na brązowo na średnim ogniu. Pamiętajcie, że bułka nabiera koloru także przez chwilę po wyłączeniu palnika, dlatego zdejmijcie ją z ognia, kiedy nabierze lekko brązowej barwy.
PODANIE
Do misek nakładamy sporą porcję Mac & Cheese i posypujemy je z wierzchu przyrumienioną bułką tartą. Bierzemy łychę z naszego niezbędnika i szamiemy. Po takim daniu odzyskacie 5 punktów życia, nabawicie się 3 punktów radiacji oraz otrzymacie perk „eksperta przetrwania”!