KEKS (aka FRUITCAKE) JOKERA
Batman: Arkham Origins
świąteczne ciasto z suszonymi owocami i alkoholem
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min (+ 1,5 h pieczenie)
CENA: 20 zł
LICZBA PORCJI: 8 porcji
POZIOM: średnio twarde
STATY (porcja): 318 kcal | 5 g białka | 50 g węglowodanów | 11 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
rondelek
drewniana łyżka
ostry nóż
keksówka
papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
suszone owoce, mix (500 g) – u nas rodzynki, żurawina, morele, śliwki i kandyzowana skórka cytronu, wszystko po 100g
cukier brązowy – 3/5 szkl. (100g)
masło – 1/2 kostki (100g)
jajko M – 3 szt. (60g)
mąka pszenna typ 450 – 1 i 1/3 szkl. (170g)
whisky, brandy lub ulubiony likier (60 ml)
sok i skórka z cytryny (60 ml)
skórka z 1 pomarańczy
soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
przyprawa korzenna, do piernika – 2 łyżeczki
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
1. JAJKA
Wyciągnijcie je z lodówki, aby nabrały pokojowej temperatury.
2. SUSZONE/KANDYZOWANE OWOCE (5 min)
Jeśli chodzi o wybór odpowiednich owoców, to odradzamy użycie dużej ilości kandyzowanych – smakują dość sztucznie i osobiście za nimi nie przepadamy. W naszej wersji użyliśmy jedynie 100g kandyzowanej skórki z cytronu i wg nas to w zupełności wystarczy. Co do reszty, to można zrobić taką mieszankę jak w przepisie, ale jeśli lubicie, to można użyć także suszonych fig czy daktyli. Proporcje całkowicie zależą od Waszej wyobraźni i preferencji. Warto też dodać garść siekanych orzechów.
Owoce kroimy tak, aby miały równe wymiary – u nas wzornikiem są rodzynki, dlatego kroimy większe owoce w kawałki podobnej wielkości. Orzechy także siekamy i odkładamy je na później.
3. MASŁO + CUKIER + SOK Z CYTRYNY + ALKOHOL + OWOCE (5min + 1h czekania)
Do garnka wrzucamy masło, cukier, wlewamy sok z cytryny oraz alkohol (tutaj możecie wykazać się dowolnością – może być brandy, sherry, whiskey lub likier) i dorzucamy owoce oraz startą na drobnych oczkach skórkę z cytrusów (uważajcie, aby zetrzeć tylko kolorowe, wierzchnie części skórki – białe mają gorzki smak).
Mieszankę podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając. Gdy mikstura zacznie lekko wrzeć, zestawiamy ją z palnika i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
Stygnięcie potrwa 40-60 min, w tym czasie większość płynu zostanie wchłonięta przez owoce.
4. PIEKARNIK
Odpalamy go na 5 min przed kolejnym punktem – nastawcie go na 150 stopni, opcja góra i dół. Kratkę, na której położycie blaszkę umieśćcie na 3/5 wysokości piekarnika.
5. JAJKA (1 min)
Jajka wbijamy do osobnej miski, lekko roztrzepujemy widelcem i przelewamy do ostudzonej masy owocowej. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. MĄKA + PRZYPRAWY + SODA + SÓL
Do masy owocowo-jajecznej przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawę, posiekane orzechy, sodę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki.
7. PIECZENIE
Do wysmarowanej masłem i wyłożone papierem do pieczenia keksówki przekładamy ciasto. Powinno zapełniać formę do mniej więcej 3/5 wysokości.
Keks wkładamy na 1/3 wysokości piekarnika i pieczemy ok. 1h 20 min – 1,5h w temperaturze 150 stopni. Po 1h sprawdźcie, czy wierzch się zbyt mocno nie rumieni – jeśli tak, to przykryjcie go kawałkiem folii aluminiowej i konytuujcie pieczenie. W keksówce ciasto powinno być upieczone po ok. 1h i 20 minutach, warto więc sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jest dobre (włóżcie patyczek głęboko w środek ciasta i jeśli po wyciągnięciu nie będzie on oblepiony surowym ciastem, to keks jest gotowy). Jeśli robicie keks z podwójnej porcji, w okrągłej formie, czas wydłuży się do ok. 2,5h. Po upieczeniu keks wyciągamy i studzimy.
8. ALKOHOL (opcjonalnie)
Po wystudzeniu warto lekko posmarować keks dodatkową porcją alkoholu i powtórzyć proceder przez kolejne parę dni – wtedy macie pewność, że keks nie będzie suchy, a dodatkowo po kilku dniach nabierze on bardziej wyrazistego smaku.
PODANIE
Keks jest bardzo słodkim ciastem, dlatego najlepiej smakuje solo, bez żadnych lukrowych dodatków. Chociaż można dodać do niego np. polewę z gorzkiej czekolady lub serka śmietankowego.
Niech te święta będą wprost fantastyczne!