BALLS & RINGS – GTA IV – kulki z kurczaka i krążki cebulowe

Schowaj/pokaż wstęp

Potrzeba odnawiania życia w GTA pomiędzy jedną strzelaniną a drugą powoduje, iż często odwiedzamy lokacje serwujące jedzenie typowe dla amerykańskiej kultury. Burgery, hot-dogi czy tłuste kawałki kurczaka są świetnym paliwem dla bohatera przed kolejnym wielkim rozbojem czy zwykła uliczną bójką. Jedną z głównych sieci fast foodowych w uniwersum jest Cluckin’ Bell, gdzie wg sloganu można zasmakować smażonych kogucich przysmaków („Taste the cock!” – słowne nawiązanie jest celowe). Sieć jest swoistą parodią realnych firm fast-foodowych, które możemy znaleźć w Ameryce.

Jak podaje strona reklamowa, dzięki tej sieci już od 1982 roku kurczaki mają zapewnioną drogę do szczęśliwego miejsca wiecznego spoczynku – czyli żołądka klientów. Twórcy gry w kreacji tego przybytku pokusili się o mnóstwo humorystycznych i dość bezpośrednich nawiązań do niechlubnych praktyk realnych sieciówek. Pojawiają się one nie tylko w formie prześmiewczych haseł reklamowych umieszczonych na plakatach (np. o większych o 200% piersiach kurczaka w jednej z kanapek – aluzja do faszerowania kurczaków hormonami) czy tekstach piosenki, którą możemy usłyszeć w radio w części San Andreas, ale także w tym, co mówią pracownicy obsługujący zamówienie naszego bohatera – a wspominają oni między innymi o możliwości znalezienia piór w zamówionym posiłku czy zadławienia się resztkami kości. Co więcej, do dziś można odwiedzać realną witrynę internetową (www.cluckinbellhappychicken.com/) stworzoną przez twórców gry, na której można posłuchać wspomnianej piosenki, przejrzeć menu czy wyczytać podstawowe informacje związane z działalnością sieciówki.

Restauracje Cluckin’ Bell można odwiedzić w San Andreas oraz GTA IV, w części V nie ma już takiej możliwości, chociaż w zamian umieszczono w grze fabrykę, magazyn i fermę należącą do sieci. W San Andreas menu Cluckin’ Bell składa się z 4 pozycji – trzy z nich to “gdaczące” zestawy o różnej wielkości i wpływie na statystykę “tłuszczu” głównego bohatera (odpowiednio – 1, 2 i 3%), a czwarty zestaw jest sałatką z zerowym działaniem na poziom tłuszczu CJ’a. Z kolei w GTA IV menu jest bardziej zróżnicowane (posiada aż 8 pozycji), ale bohater może kupić jedynie Fowl Burgera, który po zjedzeniu w całości odnawia poziom zdrowia. Inne pozycje ukazane w menu to m.in. skrzydełka z kurczaka, zestawy dla dzieci, posiłek wegetariański, a także przekąska Balls & Rings, którą chcę Wam przedstawić w tym przepisie.

Przekąska Balls & Rings w menu przedstawiona została jako zestaw dwóch pudełek okraszonych logiem sieci – jedno z nich wypełnione jest kulkami (prawdopodonie z kurczaka), a drugie krążkami cebulowymi. W poniższym przepisie proponuję wersję NIECO lżejszą i pozbawioną chemicznych dodatków, niż ta, która mogłaby być serwowana w Cluckin’ Bell. Kulki z kurczaka to proste połączenie rozdrobnionego mięsa z piersi kurczaka oraz przypraw i panierki na bazie płatków kukurydzianych. Z kolei krążki cebulowe zaskakują chrupkością, a pikantna przyprawa oraz ciasto piwne sprawiają, że są one ucztą dla podniebienia. Do tego polecam przygotować domowy sos BBQ, który świetnie komponuje się ze wspomnianymi przekąskami. Jeśli uwielbiacie fast foodowe rarytasy, to ta domowa wersja jest świetnym pomysłem na ucztę bez większych wyrzutów sumienia. Warto pamiętać, że sieć nie ponosi odpowiedzialności za jakikolwiek uszczerbek na zdrowiu po spożyciu ich wyrobów 😉 To co? Czas wysmażyć sobie przekąskę z Cluckin’ Bell! Jak mawiają pracownicy Cluckin’ Bell: „Enjoy-a-doodle-doo!”.

BALLS & RINGS
Grand Theft Auto
kulki z kurczaka i krążki cebulowe smażone na głębokim tłuszczu

CZAS: 40 min
PORCJE: 2 porcje
POZIOM: proste

POTRZEBUJESZ:
głęboki rondelek
drewniane szczypce lub pałeczki
papierowy ręcznik kuchenny

SKŁADNIKI:

KULKI Z KURCZAKA
pierś z kurczaka – 300g
ser żółty (może być mix rodzajów) – 70g
czosnek – 2 ząbki
natka pietruszki (najlepiej suszona) – 1 czubata łyżeczka
płatki kukurydziane – 100g
gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
płatki chili – 1/2 łyżeczki
pieprz czarny – 1/2 łyżeczki
sól -1/2 łyżeczki
KRĄŻKI CEBULOWE
duża cebula – 1 szt. (150g)
mąka pszenna – 4 łyżki
piwo jasne – 70 ml
bułka tarta – 4 łyżki (40g)
pieprz cayenne – szczypta
sól – szczypta

PRZYGOTOWANIE

1. MIĘSO NA KULKI (5 min)

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i drobno siekamy (lub mielimy mięso robotem kuchennym), aby uzyskać konsystencję mielonki. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną natkę pietruszki (lub bardzo drobno posiekaną świeżą) oraz starty ser żółty. Wszystko dokładnie mieszamy.

balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe-1

2. PANIEROWANIE KULEK (7 min)

Płatki kukurydziane rozgniatamy w drobne kawałki (np. rozkładając je na blacie i wałkując je przez ścierkę), tak aby powstała z nich drobna panierka. Następnie z masy mięsnej formujemy małe kulki o średnicy ok. 3-4cm i dokładnie obtaczamy w panierce.

balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe-3

balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe-4

3. SMAŻENIE KULEK Z KURCZAKA (10 min)

Do rondelka wlewamy olej rzepakowy (musi być go na tyle dużo, aby przykrył kulki) i podgrzewamy – sprawdzamy czy temperatura jest odpowiednia, wrzucając kostkę chleba (jeśli usmaży się w ciągu 1 min to można zacząć wrzucanie kulek). Nie wrzucajcie zbyt wielu kulek jednorazowo, gdyż za bardzo obniżycie temperaturę tłuszczu i kulki nim nasiąkną. Smażenie trwa ok. 4 minut i należy przemieszać kulki kilka razy aby równomiernie zezłociły się z każdej strony (przez zawartość sera kulki mogą lekko przywrzeć do dna na samym początku, więc warto przemieszać je już po 30 sekundach od wrzucenia do oleju). Usmażone kulki przerzucamy na arkusz papierowego ręcznika kuchennego, który odsączy nadmiar tłuszczu.

balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe-5

balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe-7

1. MĄKA + PRZYPRAWY + CEBULA (5 min)

Dużą cebulę (z małej nie wyjdą Wam dorodne krążki) kroimy w grube plasterki i palcami oddzielamy od siebie poszczególne krążki.
Mąkę mieszamy w misce z przyprawami, a następnie obtaczamy w tej mieszance każdy krążek cebuli (pozwoli to na lepsze trzymanie się ciasta). Gotowe krążki odkładamy na bok.

balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe-8

2. CIASTO + PANIEROWANIE CEBULI (5 min)

Do miski z mąką wlewamy lodowate piwo – najlepiej jasną odmianę – i mieszamy (a że piwa zużywa się tylko trochę, to wiecie co zrobić z resztą :D) Ciasto musi mieć gęstą konsystencję, około 2 razy gęstszą niż na naleśniki (mniej więcej jak śmietana 18%). Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą. Krążki najpierw maczamy w cieście, a później przenosimy do bułki tartej i potrząsając miską panierujemy je (wtedy ciasto nie spadnie z krążków).

balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe-9

3. SMAŻENIE KRĄŻKÓW CEBULI (8 min)

Opanierowane krążki przenosimy ostrożnie pałeczką lub widelcem do rondelka z rozgrzanym olejem (ta sama zasada co w przypadku kulek, patrz na lewo). Na początku krążki spadną na dno, ale po chwili wypłyną na powierzchnie. Powinny smażyć się ok. 3 min na jasno-złoty kolor (w trakcie należy obrócić je raz na drugą stronę). Usmażone krążki odkładamy na papierowy ręcznik kuchenny w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe-10

balls and rings cluckin bell - gta - kulki z kurczaka i krażki cebulowe-11

DOMOWY SOS BBQ

CZAS: 20 min
PORCJE: 5 porcji
POZIOM: łatwe
POTRZEBUJESZ:
rondelek
nóz i deska do krojenia

SKŁADNIKI:

cebula – 1 mała szt. (80g)
czosnek – 2 ząbki
musztarda sarepska lub Dijon – 1 łyżeczka
sos Worcester/Worcestershire – 1 łyżka
sos sojowy, ciemny – 1 łyżka
cukier trzcinowy – 1 łyżka
miód – 1 łyżka
papryka słodka mielona – 1 łyżka
papryka wędzona, mielona – 1 płaska łyżeczka
ciemne piwo, np. Porter – 100 ml
ketchup łagodny – 5 łyżek (125 g)
sól – szczypta
olej rzepakowy – 1 łyżka

PREPARATION

1. PODSMAŻANIE CEBULI I PAPRYKI (5 min)

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i wrzucamy do rondelka z rozgrzanym olejem. Posypujemy ją szczyptą soli i smażymy na małym ogniu do momentu, aż się lekko zeszkli. Następnie dorzucamy mieloną paprykę słodką oraz wędzoną, mieszamy i smażymy przez minutę.

2. CUKIER/MIÓD + CZOSNEK (3 min)

Do rondelka dodajemy cukier i miód, dokładnie mieszamy. Karmelizujemy całość przez ok. 1-2 min, często mieszając. Na sam koniec dorzucamy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, znowu mieszamy i podsmażamy nie więcej niż przez 30 sekund.

3. RESZTA SKŁADNIKÓW + REDUKOWANIE SOSU (10 min)

Do rondelka dodajemy sos Worcester, sos sojowy, musztardę, ketchup, pieprz oraz piwo. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż do momentu, aż większość płynu wyparuje i sos stanie się bardzo gęsty i lepki. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. W razie potrzeby sos można lekko posolić.

PODANIE

Kulki z kurczaka oraz krążki z cebuli należy podawać od razu po usmażeniu, chociaż dzięki odpowiedniej panierce zachowują chrupkość nawet po odgrzaniu. Warto pamiętać, że przy zamówieniu w Cluckin’ Bell pracownicy mogą poinformować Was o możliwości znalezienia piór lub kości w posiłku. Sieć nie ponosi też odpowiedzialności za jakikolwiek uszczerbek na zdrowiu po spożyciu. It’s time for Cluckin’ Bell!

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

 

Scroll to top