PIERSI Z KURCZAKA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH – 3,70 zł

Lubicie soczyste, aromatyczne mięso z piersi kurczaka? Czy dodatek chrupiącej panierki was przekonuje? A co powiecie na to, że panierka jest do tego nieziemsko aromatyczna? Propozycja na domowa alternatywę do stripsów w znanej sieci fast food, która jest znacznie tańsza i możecie być pewni, że dostaniecie porządny kawał mięcha bez zbędnych, niezdrowych dodatków w panierce.

Zdjęcia pochodzą z pierwszej wersji bloga i nie doczekały się jeszcze wymiany – mamy jednak nadzieję, że nie zrażą Was do wypróbowania tego przepisu.

piersi-z-kurczaka-w- panierce-z-płatków-kukurydzianych

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
ogromna porcja: 886 kcal | 40 g białka | 49 g węglowodanów | 57 g tłuszczu

piersi z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych


PRZYGOTOWANIE


1. MIĘSO (ok. 5 min)

Oczyszczamy mięso, kroimy na podłużne i dość cienkie kawałki . Można pokroić też w grubsze kawałki ale wtedy trzeba dłużej smażyć je na wolnym ogniu, aby nie były surowe w środku, a panierka się nie spaliła.

2. MARYNATA (ok. 2 min)

Mąkę mieszamy z wodą tak aby nie było grudek – ciasto powinno 2 razy gęstsze niż to na naleśniki (spływa po łyżce ale powoli), następnie dosypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy (kolor marynaty powinien być intensywnie brązowy, radzimy spróbować odrobinę aby sprawdzić poziom dosolenia, ostrości itd. wg własnych preferencji).

3. MARYNOWANIE (ok. 15 min)

Kawałki kurczaka wkładamy do ciasta-marynaty, dokładnie okrywamy nim każdy kawałek i zostawiamy w lodówce aż do chwili smażenia. Im dłużej, tym lepiej.piersi-z-kurczaka-w- panierce-z-płatków-kukurydzianych-1

4. PANIERKA (3 min)

Bierzemy paczkę płatków kukurydzianych i odcinamy malutki otworek u góry aby wypuścić powietrze, po czym zakrywamy go i miażdżymy płatki tłuczkiem, drewnianą łopatką lub ręką aż objętość paczki zmaleje do połowy i nie będą wyczuwalne duże kawałki płatków, po czym je przesypujemy do miski. Jeśli nie chcemy miażdżyć całej paczki płatków, przesypujemy potrzebną porcję do mocnego woreczka i postępujemy analogicznie.

piersi-z-kurczaka-w- panierce-z-płatków-kukurydzianych-2

5. SMAŻENIE (15 min)

Rozgrzewamy olej na patelni (trochę więcej niż na zwykłe kotlety), bierzemy kawałek kurczaka z marynaty, strzepujemy nadmiar ciasta, wkładamy do płatków, oblepiamy nimi kurczaka i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy na ŚREDNIM OGNIU! z każdej strony aż płatki będą zarumienione na brązowo (dlaczego nie na ostrzejszym ogniu? bo płatki zaczną się palić, a w kurczak będzie nadal surowy w środku), w razie potrzeby wyławiamy z patelni przypalające się odpadnięte płatki.

PRZYGOTOWANIE


Jako samodzielna przekąska z dipami lub do obiadu z frytkami i surówką i sosem.
piersi-z-kurczaka-w- panierce-z-płatków-kukurydzianych

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

Scroll to top