Apricot tartlet – Dishonored – tartaletki z morelami i mascarpone na migdałowym cieście

Schowaj/pokaż wstęp

W top moich ulubionych gier plasuje się seria Dishonored od Arkane Studios. Temu tytułowi naprawdę ciężko cokolwiek zarzucić – dopracowana skradankowa mechanika z wykorzystaniem ciekawych supermocy, piękny i szczegółowy design lokacji, dość trudna rozgrywka oraz fabuła z gęstą atmosferą, którą dosłownie można ciąć nożem. Jak dla mnie porównywalna do połączenia Bioshocka z Thiefem, dlatego bardzo polecam fanom tych dwóch serii.

Czas na kawkę i jakieś ciacho!

Dishonored ze względu na dość mroczny klimat Dunwall i panującej tam zarazy nie rozpieszcza jadłospisem. Mięso z wieloryba pakowane w puszki w dość niesterylnych warunkach, węgorze w galarecie, a zwłaszcza pomysł pieczenia szczurów roznoszących plagę mogą wydawać się nieapetycznymi kuchennymi przedsięwzięciami. Na całe szczęście Corvo Attano przemierza nie tylko te zaniedbane, ciemne zaułki miasta, ale także ma okazję pojawić się na imprezie w rezydencji Boyle’ow czy przybytku przyjemności „Golden Cat”, gdzie znaleźć można bardziej wyrafinowane dania, a w tym morelowe tartaletki.

Niektóre warstwy społeczne mogą doświadczyć nieco bardziej satysfakcjonującej kuchni.

Niestety w grze próżno szukać wskazówek co do składników, więc posłużyliśmy się tradycyjnym połączeniem – kruchego spodu z migdałami, słodkiej masy z mascarpone oraz kawałków dojrzałych moreli. Nie dziw, że te małe słodkości pojawiły się właśnie w tych lokacjach – nie tylko dobrze się prezentują, ale i zaskakują wybornym smakiem oraz różnorodnością tekstur: od chrupiącego ciasta, przez kremowe nadzienie, do soczystych, pieczonych owoców. Zgłodnieli? Corvo już zakrada się do kuchni!

To właśnie ciacho, którego pragniemy! Jedną tartaleltkę morelową poproszę – migiem!

TARTALETKI MORELOWE
DISHONORED
kruche ciasto migdałowe z morelami oraz mascarpone

CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 min (30 min przygotowanie, 40 min pieczenie)
CENA: 10 zł
LICZBA PORCJI: 8 porcji
POZIOM: średnie
STATY: 239 kcal | 5 g białka | 25 g węglowodanów | 14 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
wałek
piekarnik
folia spożywcza
foremki do tartaletek (9 cm średnicy)
papier do pieczenia

SKŁADNIKI:

// CIASTO //
mąka pszenna typ 450 – 3/4 szkl. (120g)
cukier puder – 3 łyżki (70g)
masło – 3 łyżki (45g)
migdały (40g)
sól
zimna woda
// FARSZ //
morele, świeże lub z puszki – 4 szt. (200g)
jajko – 1 szt.
cukier – 2 łyżki (30g)
serek mascarpone lub śmietankowy (125g)
skórka z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE

1. CIASTO (5 min)

Jeśli mamy migdały w całości, trzeba zmielić je na drobno w mikserze. Następnie przesypujemy otrzymany migdałowy proszek do miski, dodajemy mąki, cukru oraz soli i wrzucamy zimne masło. Wszystko siekamy nożem, a następnie szybko rozcieramy grudki w palcach (zbyt długie wyrabianie ciasta rękoma ogrzeje je i ciasto straci na kruchej konsystencji – zamiennie można użycć robota z mieszadłem do wyrabiania ciasta). Kiedy z mieszanki powstanie coś w rodzaju piasku, dolewamy 1 łyżkę zimnej wody i szybko ugniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa nadal słabo się łączy, dodajemy jeszcze jedną łyżkę wody i ugniatamy. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez około pół godziny.
apricot tartlets - dishonored - tartaletki migdałowe z masą z mascarpone i morelami (13)
apricot tartlets - dishonored - tartaletki migdałowe z masą z mascarpone i morelami (2)
apricot tartlets - dishonored - tartaletki migdałowe z masą z mascarpone i morelami (3)

2. FORMY DO TARTALETEK (3 min)

Formy smarujemy masłem lub olejem, oprószamy mąką i usuwamy jej nadmiar, obracając je do góry nogami i uderzając w ich dna nad zlewem.
apricot tartlets - dishonored - tartaletki migdałowe z masą z mascarpone i morelami (4)

3. PIEKARNIK

Ustawiamy go przed wałkowaniem ciasta – na 200 stopni, opcja góra i dół.

4. WAŁKOWANIE CIASTA + NAPEŁNIANIE FORM (10 min)

Schłodzone ciasto umieszczamy na blacie lub papierze od pieczenia posypanym mąką i wałkujemy na grubość ok. 3mm (można też wałkować przez drugi arkusz papieru). Następnie wykrawamy z ciasta kółka o 2 cm większe niż średnice foremek do tartaletek. Ciasto nakładamy na formy i dociskamy je palcami do dna oraz boków. Nadmiar po bokach odkrawamy, dociskając dłonią formy od góry. Na koniec dziurkujemy ciasto widelcem. Jeśli Wam się chce, to możecie obciążyć ciasto kładąc na nie kawałek papieru do pieczenia i wsypując suchy ryż lub fasolę – wtedy macie pewność, że będzie równe na dnie. My nigdy tego nie robimy – zwykłe lenistwo :D.
apricot tartlets - dishonored - tartaletki migdałowe z masą z mascarpone i morelami (5)
apricot tartlets - dishonored - tartaletki migdałowe z masą z mascarpone i morelami (7)

5. PIECZENIE CIASTA (10 min)

Ciasto w formach wkładamy do piekarnika i podpiekamy do lekkiego zarumienienia ok. 10 min. W tym czasie zabieramy się za 2 kolejne punkty.
apricot tartlets - dishonored - tartaletki migdałowe z masą z mascarpone i morelami (12)

6. MORELE (3 min)

Owoce myjemy, kroimy na pół, wyciągamy pestki i otrzymane połówki ponownie tniemy na pół.
apricot tartlets - dishonored - tartaletki migdałowe z masą z mascarpone i morelami (8)

7. MASA SEROWA (3 min)

Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukru i miksujemy ze sobą przez 1 minutę. Następnie dodajemy serek mascarpone i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
apricot tartlets - dishonored - tartaletki migdałowe z masą z mascarpone i morelami (10)

8. MONTAŻ TARTALETEK (7 min)

Podpieczone tartaletki wyciągamy z piekarnika, a temperaturę obniżamy do 180 stopni. Do form wlewamy po około 1 lub 2 łyżek masy serowej (do około ? wysokości ciasta) i nakładamy po dwie ćwiartki moreli na wierzch – pamiętajcie, aby masy nie było zbyt dużo, bo nałożenie moreli nieco podniesie jej poziom i wyleje się z foremki.
apricot tartlets - dishonored - tartaletki migdałowe z masą z mascarpone i morelami (11)

9. PIECZENIE (15 min)

Gotowe tartaletki ostrożnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 min do ścięcia się masy oraz lekkiego zarumienienia jej wierzchu.

PODANIE

Po upieczeniu tartaletki odstawiamy do ostygnięcia. Warto dodatkowo schłodzić je przez ok. 20 min w lodówce (koniecznie pod przykryciem). Przepyszne tartaletki wyciągnąć z foremek tuż przed podaniem.

I tak oto pyszne słodkości z Dunwall od dziś w Waszych domach!

Scroll to top