TARTALETKI MORELOWE
DISHONORED
kruche ciasto migdałowe z morelami oraz mascarpone
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 min (30 min przygotowanie, 40 min pieczenie)
CENA: 10 zł
LICZBA PORCJI: 8 porcji
POZIOM: średnie
STATY: 239 kcal | 5 g białka | 25 g węglowodanów | 14 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
wałek
piekarnik
folia spożywcza
foremki do tartaletek (9 cm średnicy)
papier do pieczenia
SKŁADNIKI:
// CIASTO //
mąka pszenna typ 450 – 3/4 szkl. (120g)
cukier puder – 3 łyżki (70g)
masło – 3 łyżki (45g)
migdały (40g)
sól
zimna woda
// FARSZ //
morele, świeże lub z puszki – 4 szt. (200g)
jajko – 1 szt.
cukier – 2 łyżki (30g)
serek mascarpone lub śmietankowy (125g)
skórka z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE
1. CIASTO (5 min)
Jeśli mamy migdały w całości, trzeba zmielić je na drobno w mikserze. Następnie przesypujemy otrzymany migdałowy proszek do miski, dodajemy mąki, cukru oraz soli i wrzucamy zimne masło. Wszystko siekamy nożem, a następnie szybko rozcieramy grudki w palcach (zbyt długie wyrabianie ciasta rękoma ogrzeje je i ciasto straci na kruchej konsystencji – zamiennie można użycć robota z mieszadłem do wyrabiania ciasta). Kiedy z mieszanki powstanie coś w rodzaju piasku, dolewamy 1 łyżkę zimnej wody i szybko ugniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa nadal słabo się łączy, dodajemy jeszcze jedną łyżkę wody i ugniatamy. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez około pół godziny.
2. FORMY DO TARTALETEK (3 min)
Formy smarujemy masłem lub olejem, oprószamy mąką i usuwamy jej nadmiar, obracając je do góry nogami i uderzając w ich dna nad zlewem.
3. PIEKARNIK
Ustawiamy go przed wałkowaniem ciasta – na 200 stopni, opcja góra i dół.
4. WAŁKOWANIE CIASTA + NAPEŁNIANIE FORM (10 min)
Schłodzone ciasto umieszczamy na blacie lub papierze od pieczenia posypanym mąką i wałkujemy na grubość ok. 3mm (można też wałkować przez drugi arkusz papieru). Następnie wykrawamy z ciasta kółka o 2 cm większe niż średnice foremek do tartaletek. Ciasto nakładamy na formy i dociskamy je palcami do dna oraz boków. Nadmiar po bokach odkrawamy, dociskając dłonią formy od góry. Na koniec dziurkujemy ciasto widelcem. Jeśli Wam się chce, to możecie obciążyć ciasto kładąc na nie kawałek papieru do pieczenia i wsypując suchy ryż lub fasolę – wtedy macie pewność, że będzie równe na dnie. My nigdy tego nie robimy – zwykłe lenistwo :D.
5. PIECZENIE CIASTA (10 min)
Ciasto w formach wkładamy do piekarnika i podpiekamy do lekkiego zarumienienia ok. 10 min. W tym czasie zabieramy się za 2 kolejne punkty.
6. MORELE (3 min)
Owoce myjemy, kroimy na pół, wyciągamy pestki i otrzymane połówki ponownie tniemy na pół.
7. MASA SEROWA (3 min)
Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukru i miksujemy ze sobą przez 1 minutę. Następnie dodajemy serek mascarpone i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
8. MONTAŻ TARTALETEK (7 min)
Podpieczone tartaletki wyciągamy z piekarnika, a temperaturę obniżamy do 180 stopni. Do form wlewamy po około 1 lub 2 łyżek masy serowej (do około ? wysokości ciasta) i nakładamy po dwie ćwiartki moreli na wierzch – pamiętajcie, aby masy nie było zbyt dużo, bo nałożenie moreli nieco podniesie jej poziom i wyleje się z foremki.
9. PIECZENIE (15 min)
Gotowe tartaletki ostrożnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 min do ścięcia się masy oraz lekkiego zarumienienia jej wierzchu.
PODANIE
Po upieczeniu tartaletki odstawiamy do ostygnięcia. Warto dodatkowo schłodzić je przez ok. 20 min w lodówce (koniecznie pod przykryciem). Przepyszne tartaletki wyciągnąć z foremek tuż przed podaniem.
I tak oto pyszne słodkości z Dunwall od dziś w Waszych domach!