HUNGRY JIM’S PANCAKES
Days Gone
amerykańskie pancakes na maślance z solonym karmelem
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min (5 min przygotowanie, 15 min czekanie, 15 min smażenie)
CENA: 15 zł
LICZBA PORCJI: 3 porcje
POZIOM: łatwe
POTRZEBUJESZ
miski (mała, średnia i duża) – 3 szt.
patelnia
łopatka drewniana
rondelek
SKŁADNIKI:
MOKRE:
maślanka – 1,25 szkl. (300g)
jajko – 1 szt.
masło roztopione – 3 łyżki (60g)
SUCHE:
mąka pszenna typ 450 – 1,25 szkl. (160g)
cukier – 2 łyżki (30g)
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
sól – szczypta
KARMEL
śmietana 30% – 100 ml
cukier – 100g
sól – 1/2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
1. MASŁO (1 min)
Roztopić je w rondelku i lekko schłodzić.
2. SUCHE SKŁADNIKI (1 min)
Do większej miski wsypać suche składniki, wymieszać i zrobić zagłębienie w samym środku (jak lej po bombie ;))
3. MOKRE SKŁADNIKI (2 min)
Do mniejszej miski wlać maślankę (powinna być w temperaturze pokojowej) i roztopione masło. Oddzielić żółtka od białek – żółtka przełożyć do maślanki, a białka do osobnej miseczki. Białka lekko roztrzepać widelcem.
4. MIESZANIE (1 min)
Do miski z suchymi składnikami, w miejsce zagłębienia, wlać mokre składniki. Wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Na końcu dodać roztrzepane białka i ponownie wymieszać całość kilkoma delikatnymi ruchami. Nie mieszać zbyt długo – w cieście mogą zostać grudki.
5. ODPOCZYWANIE CIASTA (15 min)
Miskę z ciastem przykryć i pozwolić “odpocząć” ciastu przez ok. 15 min.
6. KARMEL (15 min)
Do rondla z jasnym i grubym dnem wsypać cukier. Podgrzać na średnim ogniu. Gdy się rozpuści, zmniejszyć ogień do minimum i kontrolować barwę karmelu. Na tym etapie trzeba uważać, aby nie spalić cukru. Gdy barwa będzie intensywnie bursztynowa, dodać podgrzaną śmietanę. Masę mieszać drewnianą łopatką i podgrzewać na średniej mocy przez około 15 min. Zbite grudki cukru powinny się w tym czasie całkowicie rozpuścić, a finalna konsystencja powinna przypominać płynny miód (po wystygnięciu sos mocno zgęstnieje – gdyby był zbyt gęsty, można dolać więcej śmietany). Na samym końcu, jeszcze gdy sos będzie ciepły, dodać soli i dokładnie wymieszać.
7. SMAŻENIE NALEŚNIKÓW (15 min)
Mocno rozgrzać patelnię, wysmarować odrobiną masła. Chochlą nałożyć na środek porcję ciasta, lekko rozprowadzić po bokach, aby placki były okrągłe. Smażyć na mocnym ogniu przez 3-4 minuty, aż placek nieco urośnie, a na jego powierzchni zaczną pojawiać się bąble. Następnie przewrócić szpatułką na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Placuszki muszą być ładnie zarumienione z dwóch stron. Gorące odkładamy na talerz, układając jeden na drugim.
PODANIE
Gorące placki polewamy płynnym karmelem. Pałaszujemy zanim przyjdą świrusy i nam je zeżrą.