PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł

Pieczona szynka zdecydowanie kojarzy się z domowym obiadkiem. Pewnie myślicie, że trzeba się nieźle napracować, żeby zajadać się pyszną pieczenią? Nic bardziej mylnego, tak naprawdę to piekarnik się napracuje, a nie Wy. Pieczeń można podać na ciepło z ziemniakami i pysznym sosem, który powstanie w trakcie pieczenia lub na zimno, z chlebem i sosem chrzanowym. Świetny pomysł na drugi czy trzeci dzień zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych.

szynka pieczona

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!

szynka pieczona

PRZYGOTOWANIE


1. MARYNATA (5 min)

Mięso najlepiej zamarynować na noc przed pieczeniem, ale na 3-4 h przed też wystarczy. W dużym naczyniu, a najlepiej w tym, w którym będziecie piec szynkę (mniej zmywania i mniej zmarnowanej marynaty) mieszamy wszystkie składniki (czosnek wyciskamy przez praskę). Soli dodajemy maksymalnie ok. 0,5 płaskiej łyżeczki (zbyt duża ilość spowoduje, iż mięso będzie suche). Szynkę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do marynaty. Dobrze obtaczamy mięso z każdej strony w marynacie, zakrywamy naczynie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.

szynka-pieczona-1

2. PIEKARNIK

Kiedy nadchodzi czas pieczenia szynki, nastawiamy piekarnik na 220 stopni C, opcja góra i dół, aby nagrzał się, podczas gdy my będziemy zajmowali się punktem nr 3.

3. OBSMAŻANIE MIĘSA (7 min)

Aby mięso było soczyste, musimy zamknąć jego pory w celu zatrzymania soków w środku. Dlatego zdejmujemy łopatką marynatę z szynki, zostawiając je w naczyniu do marynowania (podczas smażenia przypaliłaby się) i obsmażamy szynkę na patelni z każdej strony na bardzo mocnym ogniu (bez tłuszczu) aż do lekkiego zrumienienia (każda strona to ok. 2 min intensywnego smażenia), pamiętamy również o bokach szynki.

4. CEBULA + WODA (1 min)

Do odłożonej marynaty dokładamy cebulę pokrojoną w piórka i 4 łyżki wody, ewentualnie dodajemy jeszcze nieco soli, mieszamy całość, a następnie wkładamy do tego obsmażoną szynkę i ponownie pokrywamy ją marynatą z każdej strony.

szynka-pieczona-3

5. PIECZENIE WSTĘPNE (20 min)

Naczynie żaroodporne z szynką i marynatą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i opiekamy 20 min bez przykrycia – wysoka temperatura „domknie” soki mięsa w środku.

6. PIECZENIE WŁAŚCIWE (ok. 2 h)

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120 stopni C i pieczemy szynkę ok. 1,5h – 2 h pod przykryciem (czas pieczenia szynki zależy od gramatury – ok. 1h-1,5h na 1kg, u nas było 1,5 kg), pamiętając, aby co jakiś czas podlewać ją powstałym sosem. Następnie zdjąć pokrywkę, podlać jeszcze raz sosem i piec do zarumienienia wierzchu jeszcze ok. 15 min.

 


PODANIE


Po właściwym czasie pieczenia, wyciągamy szynkę z piekarnika i zostawiamy ją na co najmniej 15 min do ostygnięcia, ponieważ jeśli pokroimy ją od razu, wypłynie z niej większość soków.
Sos powinien być zredukować się w trakcie pieczenia, ale jeśli nadal jest dla Was zbyt rzadki, zredukujcie go nieco na patelni, możecie też wymieszać go ze śmietaną lub winem.
My podaliśmy szynkę z gotowanymi ziemniakami i sosem. Można też upiec ziemniaki, dorzucając je obrane i pokrojone w duże kawałki do naczynia żaroodpornego, w którym pieczecie szynkę na ok. 45 min przed końcem pieczenia.
szynka pieczona

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Posted in Czas: 15-30 min, Czas: 60-90 min, Danie główne, Danie mięsne, Przepisy, Z REALA and tagged , , , , , , , , .
  • Juliusz

    Tu bym jeszcze dodał do kosztów ilość kilowatów prądu jaką licznik nabije podczas pieczenia:) Pozdro

    • NerdsKitchen

      W sumie racja, pewnie z ekstra 1-2 zł dojdzie do rachunku. Jednak równie dobrze można zaoszczędzić i iść upiec u sąsiada, udając, że nasz piekarnik się popsuł (tak, to bardzo wyrafinowany suchar ;))

      • Juliusz

        Jak mama piekła chleb to policzyłem wszystko, uwzględniłem prąd;) Spisałem licznik przed i po pieczeniu. Koszt jednego chleba wyszedł około 2.4 zł. Ale chleb duży ponad 600 gram. Pozdro
        Co do sąsiada, to czemu nie. Zależy jaki się ma z nim relacje;)

  • Madzia

    Świetny przepis, mam plan zrobić na niedzielny obiad ale tak się zastanawiam ile w końcu mam ją piec. W przepisie podane jest 1,5kg szynki i piec 1 i 45 min ale jeśli cięższa niż kilogram to doliczyć 1,5h na każde kilo. Czy skoro jest 1,5kg doliczyć 45min do podanego czasu? Trochę to zagmatwane ale nie chciałabym mieć suchara zamiast szynki 😉

    • NerdsKitchen

      Masz rację, nieźle to zagmatwaliśmy. Od czasu publikacji tego przepisu próbowaliśmy kilku przeliczników i w przypadku tak niskiej temperatury najlepiej sprawdziło się 1h na 1 kg + 15 min zapiekania przed i po bez pokrywki. Przy wyższej temperaturze byłoby to o nieco za długo, zwłaszcza, że jeszcze dodatkowo obsmażamy szynkę przed pieczeniem (niektóre źródła podają, że np. przy temp. 180 stopni 40 min na kg wystarczy). Przepraszamy za zamieszanie – dokonaliśmy edycji przepisu i mamy nadzieję, że szynka Ci się uda. Pozdrawiamy 🙂

  • Angie

    kurde, człowiek ma kawał mięsa, nie wie co z nim zrobić a tu proszę jaki przepisior! 🙂 Wyszło zajesmacznie- dzięki!!

    • NerdsKitchen

      Rewelacyjnie! A masz może foty gotowego dania? 😀

  • Jacek

    Fajny przepis, sprawdziłem, wyszło perfekcyjnie….!…..Dziękuję….!

    • NerdsKitchen

      My za to dziękujemy za wypróbowanie przepisu, pozdrawiamy 🙂

  • Patrycja Marszałek

    Jest przepyszna! Właśnie ją wcinam. Wielkie dzięki za przepis 🙂

    • NerdsKitchen

      Podzielamy opinię 😀 Spróbuj też innych naszych przepisów! Pozdrawiamy 🙂

  • Myszka

    To jest po prostu fantastyczne 🙂

  • Bardzo dobry przepis, szynka wyszła pyszna 🙂

  • Goszcz

    Pierwszy raz piekłam szynkę i ten przepis jest tak dokładny, że poszło bez problemu i wyszła super 🙂

  • Basia

    Bardzo fajny przepis, bez gotowców, aromatyczny i łopatologia stosowana 😀 Się piecze, dzięki 🙂

    • NerdsKitchen

      Polecamy się także z innymi przepisami 😉 Pzdr!

  • Iza

    Niestety. Przepis wygląda smakowicie, ale 1h na 1kg przy temperaturze 120st to zdecydowanie za mało. Moja szynka miała 1,3kg po obsmazeniu na patelni w piekarniku siedziala ok 120 min i pomimo tego była twarda. Zjeść się dało ale d..y nie urwało. Następnym wypróbuje zatem 1,5h na 1kg i zobaczymy co z tego wyjdzie.

    • NerdsKitchen

      My obliczamy 1h/1kg przy założeniu, że obsmażamy + pieczemy bez przykrycia po 15 min na początku (ze zwiększoną temperaturą) i 15 min na końcu, więc to powinno wystarczyć. Jeżeli szynka była twarda mimo marynowania i tak długiego pieczenia pod przykryciem, to może po prostu trafił Ci się tak ciężki w obróbce kawał mięcha. Ten przepis wykorzystaliśmy już mnóstwo razy i zawsze było ok, więc problemu szukalibyśmy jedynie w samym produkcie. Jeśli spróbujesz jeszcze raz, to daj znać, czy z powodzeniem,

  • Małgorzata

    No ja teź upiekłam, zapomniałam tylko kupić czosnek i użyłam granulowanego… mam nadzieje że też bedzie smaczna. Narazie jednak sprobowalam tego sosiku ktory utworzyl sie z marynaty i sokow szynki to stwierdzam że rewelacja

    • NerdsKitchen

      Czosnek granulowany nada trochę innego posmaku, ale na pewno i tak będzie ok 🙂 U nas szynka dosłownie 2 h temu została wyjęta z piekarnika 😀 Wesołych!

  • Damian

    Przepis do momentu pieczenia całkiem dobry, później beznadzieja. Przelicznik 1h na 1kg w podanej temperaturze nie pozwoli na upieczenie mięsa.

    • NerdsKitchen

      Przelicznik 1h/1kg odnosi się do fazy pieczenia „właściwego” w przepisie – wcześniej mięso jest obsmażane (ok. 10 min), następnie podpiekane w temp 220 stopni (15 min), a po pieczeniu właściwym wstawione na dodatkowe 15 min bez pokrywki. Razem to daje obróbkę cieplną przez 40 min + 1h, co przy gramaturze 1kg powinno w zupełności wystarczyć (szynka o takiej masie jest dość mała).

  • Dorota

    Przepis wyprobowalam na mój niedzielny obiad. Wyszło pysznie. 🙂

  • Ania

    Mało tego czasu wyszła niedopieczona🙊

    • NerdsKitchen

      Przykro nam, że tak się stało, ale spójrz na nasze wyjaśnienia kilka komentarzy poniżej – być może Twoja kulka szynki była nieco większa niż 1,5kg? Wtedy czas pieczenia się wydłuży, bo i ciepło będzie potrzebowało go więcej, aby dotrzeć do środka wielkiego kawałka mięcha. Ten, który podajemy jest zastosowany do małych szynek, więc prawdopodobnie będziemy musieli zastosować jeszcze jedną zmianę w przepisie. Dzięki za cynk!

  • Krzyniu Poznań

    Ja zawsze piękę 2 godziny na wyższej temp i wychodzi soczyste i dopieczone 🙂
    Co prawda robiłem kilka błędów a i tak było ok. Dziękuję za świetny przepis