Zdjęcia pochodzą z pierwszej wersji bloga i nie doczekały się jeszcze wymiany – mamy jednak nadzieję, że nie zrażą Was do wypróbowania tego przepisu.

PRZYGOTOWANIE
1. CIASTO FRANCUSKIE
Wyjmujemy je z lodówki, aby było plastyczne przy nakładaniu farszu.
2. CEBULA + CZOSNEK (5 min)
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy szczyptę soli i podsmażamy na średnim ogniu na maśle przez 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i szklimy razem jeszcze minutę.
3. SZPINAK (10 min)
Do podsmażonej cebuli dodajemy szpinak (jeśli macie świeży, trzeba go przedtem opłukać i posiekać), mieszamy i dusimy ok. 5 min. Doprawiamy całość pieprzem, solą i gałką muszkatołową, mieszamy i próbujemy czy smak nam odpowiada, pamiętając, że feta jest słona – dlatego nie wolno przesadzać z soleniem szpinaku! Zestawiamy z gazu i odstawiamy do wystygnięcia.
4. PIEKARNIK
Nastawiamy go, gdy szpinak już wystygnie. Temperatura 200 C, tryb góra i dół.
5. CIASTO FRANCUSKIE (1 min)
Rozwijamy je na papierze, uważając aby nie popękało.
6. NAKŁADANIE FARSZU (2 min)
Szpinak rozkładamy równomiernie na płacie ciasta, zostawiając ok. 2 cm z każdej strony, aby farsz nie wypływał podczas rolowania. Dokładnie równamy szpinak i nakładamy na całość fetę, rozdrabniając ją w palcach na malutkie kawałeczki. Pamiętajcie, że farszu nie może być za dużo, bo zacznie wyciekać poza ciasto.
7. ROLOWANIE (1 min)
Lewy i prawy róg ciasta (ten bez farszu) zaginamy do środka (zapobiegnie to ewentualnemu wypływaniu farszu podczas rolowania) i ostrożnie rolujemy ciasto, możemy pomagać sobie papierem (ciągniemy za papier, wtedy ciasto będzie się równomiernie rolować).
8. KROJENIE (1 min)
Rulon z ciasta kroimy ostrym nożem, co 2-3 cm. Otrzymane kawałki kładziemy na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
9. PIECZENIE (12-15 min)
Do rozgrzanego piekarnika wkładamy paszteciki i pieczemy je w 200 C, ok 12-15 min. Po 12 min warto sprawdzić ich stan zarumienienia, są gotowe jeśli posiadają złoto-brązowy kolor.
PODANIE
Ostrożnie wykładamy łopatką na talerz. Polecamy jeść z sosem czosnkowym/majonezowym.
* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości