ŚLIMACZKI/PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA – 2 zł

Znowu szpinak, ale znowu w wybornej wersji! Tym razem używamy go jako smakowitej i ładnie wyglądającej przystawki, chociaż może również pełnić funkcję lekkiej kolacji. Nie ma przy tym dużo roboty z uwagi na użycie gotowego ciasta francuskiego (to domowej roboty wymaga niestety sporo cierpliwości) – dobrze jest mieć je w lodówce na wypadek zachcianek czy niespodziewanego napadu znajomych. Mimo, że paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem wyglądają na misterne, bardzo łatwo je zrobić. Zasmakują nawet mięsożercom, bo feta załatwi sprawę braku białka :) Jeśli komuś nadal za mało, może dodać kilka plasterków szynki lub podsmażonego kurczaka.

Zdjęcia pochodzą z pierwszej wersji bloga i nie doczekały się jeszcze wymiany – mamy jednak nadzieję, że nie zrażą Was do wypróbowania tego przepisu.

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!

PRZYGOTOWANIE


1. CIASTO FRANCUSKIE:

Wyjmujemy je z lodówki, aby było plastyczne przy nakładaniu farszu.

2. CEBULA + CZOSNEK (5 min):

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy szczyptę soli i podsmażamy na średnim ogniu na maśle przez 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i szklimy razem jeszcze minutę.

3. SZPINAK (10 min):

Do podsmażonej cebuli dodajemy szpinak (jeśli macie świeży, trzeba go przedtem opłukać i posiekać), mieszamy i dusimy ok. 5 min. Doprawiamy całość pieprzem, solą i gałką muszkatołową, mieszamy i próbujemy czy smak nam odpowiada, pamiętając, że feta jest słona – dlatego nie wolno przesadzać z soleniem szpinaku! Zestawiamy z gazu i odstawiamy do wystygnięcia.

4. PIEKARNIK:

Nastawiamy go, gdy szpinak już wystygnie. Temperatura 200 C, tryb góra i dół.

5. CIASTO FRANCUSKIE (1 min):

Rozwijamy je na papierze, uważając aby nie popękało.

6. NAKŁADANIE FARSZU (2 min):

Szpinak rozkładamy równomiernie na płacie ciasta, zostawiając ok. 2 cm z każdej strony, aby farsz nie wypływał podczas rolowania. Dokładnie równamy szpinak i nakładamy na całość fetę, rozdrabniając ją w palcach na malutkie kawałeczki. Pamiętajcie, że farszu nie może być za dużo, bo zacznie wyciekać poza ciasto.

7. ROLOWANIE (1 min):

Lewy i prawy róg ciasta (ten bez farszu) zaginamy do środka (zapobiegnie to ewentualnemu wypływaniu farszu podczas rolowania) i ostrożnie rolujemy ciasto, możemy pomagać sobie papierem (ciągniemy za papier, wtedy ciasto będzie się równomiernie rolować).

8. KROJENIE (1 min):

Rulon z ciasta kroimy ostrym nożem, co 2-3 cm. Otrzymane kawałki kładziemy na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

9. PIECZENIE (12-15 min):

Do rozgrzanego piekarnika wkładamy paszteciki i pieczemy je w 200 C, ok 12-15 min. Po 12 min warto sprawdzić ich stan zarumienienia, są gotowe jeśli posiadają złoto-brązowy kolor.

10. PODANIE:

Ostrożnie wykładamy łopatką na talerz. Polecamy jeść z sosem czosnkowym/majonezowym.

 

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Posted in Cena: <2,50 zł, Czas: 30-60 min, Przystawka and tagged , , , , , , .
  • Cedra

    Fenomenalne …..i jakie pyszne:)
    Z podziękowaniami…
    Cedra.

    • http://nerdskitchen.wordpress.com laradeer

      …i proste :) pozdrawiamy!

  • jola

    Bardzo smaczne …wtarabaniłam właśnie jednego … reszta na jutro do pracy 😉 dzięki. Pozdrawiam

    • NerdsKitchen

      Super! Spróbuj też naszych przepisów inspirowanych grami – nawet jeśli nie jesteś graczem, przepisy są warte uwagi! Pozdrawiamy!