SHEPHERD’s PIE – OBLIVION – zapiekanka pasterska

Schowaj/pokaż wstęp

Prowincja Cyrodill z The Elder Scrolls IV: Oblivion ponownie wita nas pyszną inspiracją kulinarną – Shepherd’s Pie – zapiekanka pasterska, która pojawia się w grze przy okazji questa Helping Hands w mieście Skingrad, gdzie po zakupie posesji Rosethorn Hall możemy wynająć sobie służącą, która poproszona przez naszego bohatera o jedzenie dostarczy nam właśnie tę potrawę.

>Nazwa zapiekanki w grze wskazuje na inspirację daniem angielskim, które składa się głównie z mielonej jagnięciny i puree ziemniaczanego (można zamiennie użyć mięsa wołowego, które jest tańsze i łatwiej dostępne, ale wtedy nazwa zmienia się na cottage pie). Jeśli wyobrażaliście sobie jedzenie z Tamriel jako bardzo sycące, rustykalne dania pełne mięcha i kalorii, to Shepherd’s Pie jest idealną odpowiedzią – zbierzcie więc towarzyszy i urządźcie sobie solidną ucztę w stylu The Elder Scrolls.

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
w przygotowaniu
shepherd's pie - oblivion


PRZYGOTOWANIE


1. ZIEMNIAKI (5 min)

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki średniej wielkości. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. W czasie gotowania zabieramy się za mięsną warstwę zapiekanki.

shepherd's pie - oblivion-2

2. CEBULA + CZOSNEK + MIĘSO (10 min)

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem szczypty soli. Po 3 minutach dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę, mieszamy i smażymy ok.1 minuty. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy całość ok. 4 minut na mocnym ogniu, rozdrabniając mięso łopatką.
shepherd's pie - oblivion-3

3. MARCHEWKA (5 min)

Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Wrzucamy ją na patelnię,  dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, nieco soli oraz pieprzu, mieszamy i smażymy wszystko ok. 5 min.

shepherd's pie - oblivion-4

4. WINO + SOS WORCESTER + GROSZEK (10 min)

Podsmażone mięso z marchewką podlewamy winem, dodajemy szczyptę suszonego tymianku oraz groszek odsączony z zalewy i gotujemy do zredukowania się płynu. Następnie dodajemy 2 łyżki sosu worcester (możecie pominąć, ale warto go użyć, bo dodaje on głębszego smaku – sos można kupić np. podczas tygodnia brytyjskiego w znanej sieci niemieckich sklepów) i dusimy wszystko jeszcze chwilę, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Kiedy mięsny farsz jest już dość zwarty – wyłączamy palnik i odstawiamy do wystygnięcia.
shepherd's pie - oblivion-7

5. MASA ZIEMNIACZANA (3 min)

Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich po 2 łyżki masła i śmietany oraz nieco gałki muszkatołowej do smaku i ubijamy całość tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę (zwykłym widelcem też da radę, ale trzeba zrobić to bardzo dokładnie aby nie zostawić ziemniaczanych grudek).
shepherd's pie - oblivion-5

shepherd's pie - oblivion-6

PIEKARNIK

Włączcie piekarnik i nastawcie go na 150 stopni, opcja góra i dół.

6. MONTAŻ ZAPIEKANKI + PIECZENIE (5 min + 40 min)

Farsz mięsny nakładamy do formy i równomiernie go rozprowadzamy. Następnie wykładamy na niego masę ziemniaczaną i posypujemy wierzch drobno startym serem (na najdrobniejszych oczkach tarki, takich jak do parmezanu). Na koniec „mierzwimy” wierzch widelcem, tak aby powstały fale. Zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 min do mocnego zarumienienia wierzchu.
shepherd's pie - oblivion-8shepherd's pie - oblivion-9shepherd's pie - oblivion-10shepherd's pie - oblivion-11

PODANIE

Zapiekanka jest bardzo kaloryczna i nadaje się na syty posiłek dla kilku osób. W zestawie z dobrze uwarzonym piwem stanowi idealne pokrzepienie nie tylko dla strudzonych walką z dremorami wojowników.

Jeśli chcecie poczuć kulinarny klimat prowincji Cyrodill to upichcenie Shepherd’ Pie jest na to doskonałym sposobem !

*wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, dziękujemy!

Wydawcą gry w Polsce jest firma Cenega. Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.

Scroll to top