KEY LIME PIE – THE SIMS 3 – tarta limonkowa z bezą

The Sims pamiętamy jeszcze z okresu naszego dzieciństwa – gra bardzo szybko zdobyła wielu zwolenników, mimo, iż wydawałoby się, że sterowanie wirtualnymi ludźmi i ogarnianie im życia nie brzmi zbyt spektakularnie. Tym razem nie będziemy się rozpisywać na temat zalet gry i skupimy się jedynie na jej sferze kulinarnej, która jest dość ciekawym aspektem. Każdy SIM posiada wskaźnik głodu, a wraz z premierami nowych części umiejętność gotowania staje się coraz bardziej rozbudowana. W odsłonie nr 3 Simowie posiadają spory wachlarz dań do ugotowania, a poziom umiejętności pichcenia wpływa zarówno na jakość dań, jak i zagrożenie pożarem oraz zadowolenie potencjalnych gości. Jednym z dań z tej części zajmiemy się w tym wpisie. KEY LIME PIE, czyli ciasto limonkowe (z odmiany key lime, ale z tradycyjnych też może być), które w grze wymaga 7 poziomu umiejętności gotowania oraz posiadania jajka, limonki i 25$ w budżecie domowym. U nas potrzebujecie tylko 1 poziomu skilla, nieco więcej składników i znacznie mniej hajsu aby raczyć się aromatycznym, słodko-kwaśnym ciastem. Mimo, iż przepis wygląda na długi i pracochłonny, to w praktyce robi się bardzo sprawnie – skoro Simy potrafią , to i Wy!

*protip – mleko skondensowane/zagęszczone kupicie w tubkach lub puszkach – znajdują się w sklepach w dziale z mlekiem/nabiałem

key lime pie - the sims - tarta limonkowa-m

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
448 kcal | 9 g białka | 56 g węglowodanów | 21 g tłuszczu
key lime pie - the sims - tarta limonkowa

PRZYGOTOWANIE


1. CIASTECZKOWY SPÓD (5 min)

Herbatniki miksujemy na drobny piasek (jeśli nie macie miksera, przerzućcie je do głębokiego naczynia lub mocnego woreczka foliowego i pokruszcie, uderzając tłuczkiem lub pięścią). Masło z czekoladą rozpuszczamy w rondelku lub mikrofalówce i przelewamy do pokruszonych herbatników. Dokładnie mieszamy, równomiernie rozprowadzając płyn, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku.

key lime pie - the sims - tarta limonkowa-3

Otrzymaną masę przekładamy do wysmarowanej masłem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy – u nas jest to okrągła blaszka o średnicy 18 cm.
Za pomocą łyżki formujemy z masy spód o brzegach wysokości ok. 2 cm – staramy się mocno przyciskać ciasteczkową masę do blaszki zewnętrzną stroną łyżki.

key lime pie - the sims - tarta limonkowa-4

2. PIEKARNIK

Piekarnik włączamy i ustawiamy na 160 stopni C, opcja góra i dół. Ogarniamy 2 kolejne punkty podczas nagrzewania.

3. ODDZIELANIE BIAŁEK OD ŻÓŁTEK (2 min)

Robimy to tradycyjnie lub metodą butelkową: ściskamy ściany butelki, trzymając nad żółtkiem rozbitego jajka w misce, puszczamy ścianki, a butelka zasysa żółtko. Filmik pokazuje jak to zrobić: https://www.youtube.com/watch?v=_AirVOuTN_M

melon pie-3

4. SOK I SKÓRKA Z LIMONKI (3 min)

Limonki przelewamy wrzątkiem, a następnie rolujemy je dłonią na blacie (łatwiej wyciśniemy sok). Skórkę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki – ścieramy jedynie wierzchnią, mocno zieloną warstwę, gdyż ta bielsza jest gorzka. Następnie przekrawamy limonki na pół i wyciskamy z nich cały sok, wraz z miąższem (do tego samego naczynia, w którym umieściliśmy startą skórkę).

key lime pie - the sims - tarta limonkowa-10

5. PIECZENIE SPODU (10 min)

Blaszkę z ciasteczkowym spodem wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 min.

6. MASA LIMONKOWA (5 min)

Żółtka ubijamy mikserem lub trzepaczką ok. 2-3 min – powinny stać się nieco bielsze i utworzyć puszystą masę. Następnie dodajemy mleko skondensowane oraz sok i skórkę z limonki. Wszystko miksujemy razem ok. 1 min.

key lime pie - the sims - tarta limonkowa-6

key lime pie - the sims - tarta limonkowa-7

7. PIECZENIE MASY LIMONKOWEJ (12 min)

Blaszkę z ciasteczkowym spodem wyciągamy z piekarnika i od razu wylewamy na niego masę limonkową. Dokładnie rozprowadzamy masę i ponownie umieszczamy blachę w piekarniku. Pieczemy w 160 topniach przez ok. 12 min. Po tym czasie masa powinna być sprężysta po dotknięciu.

key lime pie - the sims - tarta limonkowa-8

8. BEZA (3 min)

Podczas pieczenia masy limonkowej przygotowujemy bezę. 2 białka jajek umieszczamy w wysokiej misce, dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno mikserem. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz kilka kropel soku limonkowego i ubijamy chwilę do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy.

key lime pie - the sims - tarta limonkowa-9

9. NAKŁADANIE + PIECZENIE BEZY (7 min)

Po 10-minutowej wizycie w piekarniku wyciągamy tartę i zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni.
Na wierzch ciasta nakładamy bezę, robiąc na niej fale widelcem lub łopatką – zalecamy nałożyć ją na całą powierzchnię masy limonkowej (my daliśmy tylko część masy bezowej, ponieważ chcieliśmy być wierni wizerunkowi z gry).
Po nałożeniu bezy ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy tylko do lekkiego zarumienia się białej chmurki (ok. 5 min) – sprawdzajcie stan bezy, gdyż bardzo szybko zmienia swój kolor.
Kiedy beza jest gotowa, wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwi – tak studzimy tartę ok. 3 min, po czym wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej. Następnie wstawiamy ją do lodówki na co najmniej 3 h. Po pewnym czasie na powierzchni bezy mogą pojawić się kropelki rosy – nie panikujcie, tak ma być 😉

PODANIE

Tarta najlepiej smakuje po kilkugodzinnej wizycie w lodówce – wtedy nabiera puszystej, kremowej konsystencji. Deser idealny nie tylko dla fana wirtualnej symulacji życia!
key lime pie - the sims - tarta limonkowa-m

OM NOM NOM!

 

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

*strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką

*czcionka użyta na zdjęciu pochodzi ze strony http://www.urbanfonts.com/fonts/SimLLHP.htm

Scroll to top