KANAPKA Z KURCZAKIEM – WIEDŹMIN – kurczak marynowany w piwie stout

Mieliśmy okazję pojawić się na premierze najnowszego Wiedźmina w M1 Poznań i bezpośrednio zapytaliśmy twórców o kwestie jedzenia w tej części. Wskazano nam przede wszystkim kanapkę z kurczakiem, która funkcjonuje w grze jako item, który można kupić u karczmarza lub znaleźć w pudłach czy nawet ciałach poległych ludzkich wrogów. Oczywiście nie pozostało nam nic innego, jak tylko przygotować wypaśną kanapkę w wiedźminskim stylu – w grze często występuje alkohol, dlatego zamarynowaliśmy mięcho w stoutcie (ofc kaedweńskim ;)) i zgrillowaliśmy szytnaćce (zamiennie pieczarki) oraz dodaliśmy pietruszkowy sos, a wszystko zamknęliśmy w kromkach rustykalnego chleba. Mając na uwadze, że Wiedźmin 3: Dziki Gon to wielogodzinna rozgrywka na naprawdę światowym poziomie (nawet nasz Walec na miesiąc porzucił czołgi na rzecz Geralta z Rivii), to ta kanapka będzie idealnym posiłkiem na podtrzymanie sił wytrwałego gracza. Polecamy, zarówno grę, jak i kanapkę – zestaw wręcz perfekcyjny!

kanapka z kurczakiem - wiedźmin - kurczak marynowany w piwie stout

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!


PRZYGOTOWANIE


1. MARYNOWANIE MIĘSA (3 min)

Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie mieszamy do połączenia składników (jeśli chodzi o wybór piwa, to może być stout, ale też i słodkie ciemne piwo – wtedy musicie spróbować marynaty przed dodaniem miodu, żeby nie wyszło zbyt słodkie). Ostrzegamy również, iż marynata nie będzie wyglądała zbyt apetycznie 😀 Do gotowej mieszaniny wrzucamy oczyszczone z błonek piersi kurczaka i wstawiamy całość do lodówki na co najmniej 3h.

kanapka z kurczakiem - wiedźmin - kurczak marynowany w piwie stout 1

2. SOS (2 min)

Łączymy ze sobą majonez, odrobinę soku z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę soli. Odstawiamy sos do lodówki i zabieramy się za następny punkt.

kanapka z kurczakiem - wiedźmin - kurczak marynowany w piwie stout 2

3. ZAGĘSZCZENIE MARYNATY (15 min)

Po co najmniej 3h marynowania (im dłużej, tym lepiej – może być nawet po całej nocy) wyciągamy kurczaka, a pozostałą marynatę wlewamy do rondelka. Wstawiamy go na bardzo mocny ogień i gotujemy do zredukowania nadmiaru wody – musi powstać sos o gęstości podobnej do sosu pieczeniowego. Powinno zając to ok. 15 min przy założeniu, że gotujemy go na największej mocy palnika.

kanapka z kurczakiem - wiedźmin - kurczak marynowany w piwie stout 3

kanapka z kurczakiem - wiedźmin - kurczak marynowany w piwie stout 4

4. GRILLOWANIE/SMAŻENIE KURCZAKA (14-15 min)

PATELNIA: Mięso smarujemy gotowym sosem z jednej strony i kładziemy je posmarowaną stroną na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej), uprzednio lekko wysmarowaną tłuszczem. Smażymy filety ok. 5 min na średnim ogniu, a następnie smarujemy surową stronę filetów marynatą, obracamy je i smażymy dodatkowe 4 min. Ze względu na to, iż filety są smażone w całości, w środku mogą być jeszcze surowe, dlatego obsmażamy po 1 min każdy z boków, trzymając delikatnie mięcho szczypcami (nie nakłuwajcie go widelcem ani nie przyciskajcie do patelni, bo wypłyną Wam soki i mięso nie będzie już tak soczyste). Jeśli Wasze filety są dość cienkie, musicie nieco skrócić obróbkę cieplną. Na koniec smażenia podlewamy filety kilkoma łyżkami wody (będzie skwierczeć i dymić), potrząsamy patelnią, a następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz do minimum, dusimy 1 min, a następnie wyłączamy palnik. Odkrywamy kurczaka, ściągamy go z patelni i przenosimy na talerz.
GRILL: W przypadku tradycyjnego grilla na dworze mięso przyrządzamy z użyciem tacek do grillowania.  Filety w całości smarujemy marynatą i grillujemy ok. 15 min, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę i smarując pozostałościami marynaty. Czas grillowania zależy od grubości i wielkości filetów. Gdy będą już porządnie zarumienione, kładziemy ja z boku rusztu (tak, aby nie były bezpośrednio nad rozżarzonym węglem) i zostawiamy tak na ok. 1-2min odpoczynku. Następnie przekładamy na talerz. 

kanapka z kurczakiem - wiedźmin - kurczak marynowany w piwie stout 6

kanapka z kurczakiem - wiedźmin - kurczak marynowany w piwie stout 7

5. GRILLOWANIE PIECZAREK I CHLEBA (4 min)

Na tej samej patelni lub grillu szybko obsmażamy pokrojone w grube plastry pieczarki (ok. 1 min z każdej strony), a pod koniec oprószamy je lekko solą oraz pieprzem (możecie je też posmarować pozostałościami marynaty). Pieczarki ściągamy z patelni/grilla i tostujemy kromki chleba (najlepiej pasuje tu chleb ciemny, z ziarnami), też ok. 1 min z każdej strony.

kanapka z kurczakiem - wiedźmin - kurczak marynowany w piwie stout 8

MONTAŻ I PODANIE (2 min)

Kromkę chleba obficie smarujemy sosem, dodajemy zgrillowane pieczarki oraz pierś z kurczaka i nakładamy na to drugą kromkę, także posmarowaną sosem. Lekko przyciskamy kanapkę ręką (aby wygodniej się jadło) i celebrujemy wiedźmiński posiłek! Jesteśmy pewni, że mięcho w tak smakowitej piwnej marynacie i w towarzystwie smakowitych dodatków przypadłoby do gustu Geraltowi! Polecamy do partyjki w gwinta!
kanapka z kurczakiem - wiedźmin - kurczak marynowany w piwie stout

OM NOM NOM!

 

POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA!

TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ

„WIEDŹMIN. DOM ZE SZKŁA” – BIGOS NA ŚLIWKACH

ZALEWAJKA MAHAKAMSKA

„Pod Dzikiem i Jeleniem” – KASZA Z KAWAŁKAMI WIEPRZOWINY I SOSEM CEBULOWYM

SANDACZ W TYMIANKU

 

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

*strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką

**czcionka użyta do zdjęcia pochodzi z http://www.dafont.com/teutonic.font

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Posted in Czas: 30-60 min, Danie mięsne, Przepisy, WIEDŹMIN and tagged , , , , , , , , , .
  • Już wiem, co zrobię w sobotę na grilla <3 😀
    Genialny pomsył na wpis i fajny blog! 😀

    • NerdsKitchen

      Dziękujemy! Planujemy już kolejne przepisy z Wiedźmina 😉

      • Fantastycznie, to czekam na następne 😀

      • Zrobiłam! Kanapka z kurczakiem przepyszna, fajnie jest być Wiedźminem 😉 tylko odchudziłam sos jogurtem naturalnym. Macie jakiegoś instagrama, żeby Was oznaczyć?

        • NerdsKitchen

          Cieszymy się, że wiedzminski przysmak przypadł Ci do gustu 🙂 instagrama niedawno zalozylismy, na razie mało tam contentu ale będziemy go rozwijać – @nerdskitchen

  • Świetna! Jakby mój komp pociągnął Wiedzmina 3 to chętnie przygotowałabym taką 😀 Myślę że do Wiedzmina 1 też da radę 😀

    • NerdsKitchen

      Da radę nawet i bez Wiedźmina, ale wiadomo, że lepiej w komplecie 😀

  • Bardzo ciekawy pomysł, mój żołądek burczy od samego czytania. Spróbuję niebawem

    • NerdsKitchen

      Czekamy na fotkę z rezultatów! 🙂

  • Bolo

    Jest, wreszcie dotarłem do Wiedźmina!
    Kiedy wczoraj wieczorem stwierdziłem, że będę miał za mało czasu, by dziś marynować to przez trzy godziny, z niepokojem przejrzałem jeszcze raz przepis. Informacja, że może się marynować całą noc wystarczyła, żeby zmobilizować wszystko i popełnić danie (po raz pierwszy zresztą) z kilkunastogodzinnym wyprzedzeniem.
    Zazwyczaj marudzę, że to mi wyszło nie tak, tamto było takie a nie takie. Nie tutaj.
    Tutaj wszystko wyszło kosmicznie dobrze (więcej, nawet będzie zdjęcie, jak już ogarnę koleżanki telefon żeby je przesłać). Tak jak nie jestem fanem pietruszki, tak sos ten (wzbogacony o troszkę czosnku z marynaty) pasował idealnie do wszystkiego, scalił i spoił.
    Pozostaje mi tylko jedno pytanie – z jakiego stouta korzystaliście, że marynata taka jasna wyszła (czy to wina aparatu i kolorków?). Osobiście wcapowałem, z braku danych, Guinnessa, ale wydaje mi się, że mogłoby wyjść jeszcze lepiej na jakimś owsianym (Licho nie śpi z Perunu) albo FESie (Deep Space z Fabryki Piwa). Sztuk oczywiście dwie – jedna do robienia marynaty na pół z wypiciem, a druga do posiłku 😉
    Co pójdzie na następny ogień – jeszcze nie wiem, ale zważywszy że mam układ z koleżanką, że ja gotuję, a ona zmywa to myślę, że jeszcze sporo rzeczy popełnię w nie-tak-odległej przyszłości!

    • NerdsKitchen

      Masz tempo w robieniu naszych przepisów niczym rozpędzona Płotka na szlaku! 😀 Co do stouta, to wtedy chyba mieliśmy pod ręką Ciechana, natomiast ten jasny kolor jest efektem dodania jasnej musztardy + oświetlenia. Robiliśmy ten przepis już kilka razy i czasami zamiast stouta używaliśmy innych ciemnych piw, najczęściej słodkawych i wtedy zmniejszaliśmy ilość miodu. Za każdym razem wychodziło spoko, także trzeba jedynie próbować marynaty przed włożeniem do niej mięsa, żeby wyrównać smaki. Czekamy na obiecane zdjęcie i kolejne komentarze 🙂 Pozdro (dla koleżanki również)!

  • Roche

    Świetnie wyszło polecam wszystkim

    • NerdsKitchen

      cieszy nas to niezmiernie! czy sfotografowałeś kanapkę przed pożarciem? 😀