KANAPKA Z KURCZAKIEM – WIEDŹMIN – kurczak marynowany w piwie stout

Mieliśmy okazję pojawić się na premierze najnowszego Wiedźmina w M1 Poznań i bezpośrednio zapytaliśmy twórców o kwestie jedzenia w tej części. Wskazano nam przede wszystkim kanapkę z kurczakiem, która funkcjonuje w grze jako item, który można kupić u karczmarza lub znaleźć w pudłach czy nawet ciałach poległych ludzkich wrogów. Oczywiście nie pozostało nam nic innego, jak tylko przygotować wypaśną kanapkę w wiedźminskim stylu – w grze często występuje alkohol, dlatego zamarynowaliśmy mięcho w stoutcie (ofc kaedweńskim ;)) i zgrillowaliśmy szytnaćce (zamiennie pieczarki) oraz dodaliśmy pietruszkowy sos, a wszystko zamknęliśmy w kromkach rustykalnego chleba. Mając na uwadze, że Wiedźmin 3: Dziki Gon to wielogodzinna rozgrywka na naprawdę światowym poziomie (nawet nasz Walec na miesiąc porzucił czołgi na rzecz Geralta z Rivii), to ta kanapka będzie idealnym posiłkiem na podtrzymanie sił wytrwałego gracza. Polecamy, zarówno grę, jak i kanapkę – zestaw wręcz perfekcyjny!

kanapka z kurczakiem - wiedźmin - kurczak marynowany w piwie stout

ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!


PRZYGOTOWANIE


1. MARYNOWANIE MIĘSA (3 min)

Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie mieszamy do połączenia składników (jeśli chodzi o wybór piwa, to może być stout, ale też i słodkie ciemne piwo – wtedy musicie spróbować marynaty przed dodaniem miodu, żeby nie wyszło zbyt słodkie). Ostrzegamy również, iż marynata nie będzie wyglądała zbyt apetycznie 😀 Do gotowej mieszaniny wrzucamy oczyszczone z błonek piersi kurczaka i wstawiamy całość do lodówki na co najmniej 3h.

kanapka z kurczakiem - wiedźmin - kurczak marynowany w piwie stout 1

2. SOS (2 min)

Łączymy ze sobą majonez, odrobinę soku z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę soli. Odstawiamy sos do lodówki i zabieramy się za następny punkt.

kanapka z kurczakiem - wiedźmin - kurczak marynowany w piwie stout 2

3. ZAGĘSZCZENIE MARYNATY (15 min)

Po co najmniej 3h marynowania (im dłużej, tym lepiej – może być nawet po całej nocy) wyciągamy kurczaka, a pozostałą marynatę wlewamy do rondelka. Wstawiamy go na bardzo mocny ogień i gotujemy do zredukowania nadmiaru wody – musi powstać sos o gęstości podobnej do sosu pieczeniowego. Powinno zając to ok. 15 min przy założeniu, że gotujemy go na największej mocy palnika.

kanapka z kurczakiem - wiedźmin - kurczak marynowany w piwie stout 3

kanapka z kurczakiem - wiedźmin - kurczak marynowany w piwie stout 4

4. GRILLOWANIE/SMAŻENIE KURCZAKA (14-15 min)

PATELNIA: Mięso smarujemy gotowym sosem z jednej strony i kładziemy je posmarowaną stroną na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej), uprzednio lekko wysmarowaną tłuszczem. Smażymy filety ok. 5 min na średnim ogniu, a następnie smarujemy surową stronę filetów marynatą, obracamy je i smażymy dodatkowe 4 min. Ze względu na to, iż filety są smażone w całości, w środku mogą być jeszcze surowe, dlatego obsmażamy po 1 min każdy z boków, trzymając delikatnie mięcho szczypcami (nie nakłuwajcie go widelcem ani nie przyciskajcie do patelni, bo wypłyną Wam soki i mięso nie będzie już tak soczyste). Jeśli Wasze filety są dość cienkie, musicie nieco skrócić obróbkę cieplną. Na koniec smażenia podlewamy filety kilkoma łyżkami wody (będzie skwierczeć i dymić), potrząsamy patelnią, a następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz do minimum, dusimy 1 min, a następnie wyłączamy palnik. Odkrywamy kurczaka, ściągamy go z patelni i przenosimy na talerz.
GRILL: W przypadku tradycyjnego grilla na dworze mięso przyrządzamy z użyciem tacek do grillowania.  Filety w całości smarujemy marynatą i grillujemy ok. 15 min, co jakiś czas przewracając je na drugą stronę i smarując pozostałościami marynaty. Czas grillowania zależy od grubości i wielkości filetów. Gdy będą już porządnie zarumienione, kładziemy ja z boku rusztu (tak, aby nie były bezpośrednio nad rozżarzonym węglem) i zostawiamy tak na ok. 1-2min odpoczynku. Następnie przekładamy na talerz. 

kanapka z kurczakiem - wiedźmin - kurczak marynowany w piwie stout 6

kanapka z kurczakiem - wiedźmin - kurczak marynowany w piwie stout 7

5. GRILLOWANIE PIECZAREK I CHLEBA (4 min)

Na tej samej patelni lub grillu szybko obsmażamy pokrojone w grube plastry pieczarki (ok. 1 min z każdej strony), a pod koniec oprószamy je lekko solą oraz pieprzem (możecie je też posmarować pozostałościami marynaty). Pieczarki ściągamy z patelni/grilla i tostujemy kromki chleba (najlepiej pasuje tu chleb ciemny, z ziarnami), też ok. 1 min z każdej strony.

kanapka z kurczakiem - wiedźmin - kurczak marynowany w piwie stout 8

MONTAŻ I PODANIE (2 min)

Kromkę chleba obficie smarujemy sosem, dodajemy zgrillowane pieczarki oraz pierś z kurczaka i nakładamy na to drugą kromkę, także posmarowaną sosem. Lekko przyciskamy kanapkę ręką (aby wygodniej się jadło) i celebrujemy wiedźmiński posiłek! Jesteśmy pewni, że mięcho w tak smakowitej piwnej marynacie i w towarzystwie smakowitych dodatków przypadłoby do gustu Geraltowi! Polecamy do partyjki w gwinta!
kanapka z kurczakiem - wiedźmin - kurczak marynowany w piwie stout

OM NOM NOM!

 

POLECAMY RÓWNIEŻ PRZEPISY Z WIEDŹMIŃSKIEGO UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA!

TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ

„WIEDŹMIN. DOM ZE SZKŁA” – BIGOS NA ŚLIWKACH

ZALEWAJKA MAHAKAMSKA

„Pod Dzikiem i Jeleniem” – KASZA Z KAWAŁKAMI WIEPRZOWINY I SOSEM CEBULOWYM

SANDACZ W TYMIANKU

 

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

*strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką

**czcionka użyta do zdjęcia pochodzi z http://www.dafont.com/teutonic.font

Posted in Czas: 30-60 min, Danie mięsne, Przepisy, WIEDŹMIN and tagged , , , , , , , , , .