JAZBAY / JUNIPER BERRY CROSTATA – SKYRIM – crostata z owocami

Schowaj/pokaż wstęp

Hearthfire jest jednym z trzech dodatków do TES V: Skyrim i jedynym, który nie wprowadza wątku fabularnego a jedynie możliwość kupna ziemi, zbudowania swojej chaty oraz adopcji dzieci. Rozszerzenie dobre dla fanów Simsów, ale także i dla nas – jak się pewnie domyślacie, chodzi nam o dodatkowe itemki kulinarne, które możemy wytworzyć posiadając ten dodatek. Jest w nich dość sporo pozycji, które mamy zamiar wykorzystać na blogu.

Jednym z nich jest crostata, czyli pochodzące z Włoch kruche ciasto z owocami. W Hearthfire mamy aż trzy rodzaje tego wypieku, a każdy różni się rodzajem wykorzystanych owoców: Juniper berry, Jazbay oraz Snowberry. Z wyglądu, poza winogronami Jazbay, pozostałe dwa rodzaje z powodzeniem można zaliczyć do grupy owoców jagodowych, także zamiennie można użyć borówek, jagód, porzeczek, malin, jeżyn, truskawek czy poziomek. Co ciekawe, juniper to jałowiec, czyli owoce szyszkojagód, krzewu z rodziny cyprysowatych, w Polsce używany jako przyprawa, a także składnik ginu! My dla podobnego efektu wizualnego zamiennie wybraliśmy borówki, ale możecie też pomieszać kilka różnych odmian. W grze receptura ciasta składa się z masła, mąki i owoców; od siebie dodaliśmy tam tylko cukru, soli i nieco wody. Poza tym robi się je szybko i jest naprawdę wyborne – dla fanów Skyrima jest to pozycja obowiązkowa!

Po zjedzeniu odnawia życie, dodaje punktów Magicki lub odporności na ogień (w zależności od zastosowanych owoców). Trzeba przyznać, że mieszkańcy Skyrim potrafili dogodzić swoim kubkom smakowym – nawet jeśli za oknem domu ziąb, taka tarta potrafi podnieść także morale i to nawet tym, którym życie ciągle śle strzały w kolana.

Ciekawostka: Crostata stała się tak ikoniczną potrawą dla uniwersum TES, że wykorzystano ją także jako jedną z dostępnych receptur w The Elder Scrolls Online – zmieniono jedynie wygląd na podłużne ciastko.

JUNIPER BERRY CROSTATA -SKYRIM
THE ELDER SCROLLS V: SKYRIM – HEARTHFIRE
kruche ciasto z owocami

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 min + 35 min
CENA: 12 zł
LICZBA PORCJI: 6 porcji
POZIOM: średnie
STATY: 222 kcal | 3 g białka | 34 g węglowodanów | 8 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
wałek
piekarnik
folia spożywcza
papier do pieczenia


SKŁADNIKI:

CIASTO
mąka ryżowa (lub zamiennie pszenna typ 450) – 1/2 szkl.
mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 – 1/2 szkl.
masło – 4 łyżki
cukier księżycowy – 2 łyżki
zimna śmietana 18% – 2 łyżki
sól – szczypta
lodowata woda – 2-3 łyżki
FARSZ
małe ciemne winogrona bezpestkowe
lub zamiennie świeże borówki – 150 g
cukier księżycowy (brązowy) – 2 łyżki
SOS
owoce leśne – 1 puszka (w syropie) lub 2 garście mrożonych/świeżych
DO PODANIA
gęsty jogurt naturalny

PRZEPIS VIDEO

Video powstało we współpracy z Bethesda Polska z okazji premiery dodatku do The Elder Scrolls Online: Greymoor.

PRZYGOTOWANIE

1. CIASTO (3 min)

Mąkę (możecie użyć też samej zwykłej mąki, jeśli nie macie ryżowej i pełnoziarnistej), cukier oraz sól wsypujemy do miski, dodajemy zimne masło, siekamy wszystko nożem, a następnie szybko rozcieramy w palcach, gdyż zbyt długie trzymanie ciasta w dłoniach ogrzeje je i nie będzie już ono tak kruche, jak powinno (jeśli macie robota kuchennego do wyrabiania ciasta, to będzie to najlepszy wybór, gdyż nie ogrzeje Wam ciasta). Kiedy powstanie coś w rodzaju piasku, dodajemy śmietanę i dolewamy 1 łyżkę zimnej wody. Szybko ugniatamy ciasto do połączenia składników, tak aby uzyskać jednolitą masę. Można dodać jeszcze 1 łyżkę wody, jeśli masa nadal rozsypuje nam się w rękach. Gotowe ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez około pół godziny.

2. PIEKARNIK

Ustawiamy go po schłodzeniu ciasta i tuż przed jego wałkowaniem na 190 stopni, opcja góra i dół.

3. WAŁKOWANIE (2 min)

Schłodzone ciasto umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wałkujemy na kształt koła o grubości ok. 2-3mm (dla ułatwienia możecie położyć jeszcze jeden arkusz papieru pomiędzy ciasto oraz wałek i wałkować przez papier, ale jeśli ciasto jest dobrze schłodzone to wystarczy, że posypiecie wałek mąką i nie będzie się on kleił do ciasta). Jeśli boki ciasta będą Wam się „rozdwajać” podczas wałkowania, to posklejacie je ze sobą palcami.

4. FARSZ + SKŁADANIE CIASTA (5 min)

Rozwałkowane ciasto posypujemy cukrem (ok. 1 łyżką), a na sam środek wsypujemy owoce, formując z nich małą, płaską górkę i zostawiamy ok. 3 cm wolnego miejsca po bokach. Ciasto nakładamy na owoce, sklejając ze sobą boki tak, aby powstało coś w rodzaju miski z owocami. Uważamy, aby w cieście nie zrobiły się dziury, gdyż podczas pieczenia wycieknie z nich sok, czego nie chcemy. Na koniec równomiernie posypujemy owoce oraz złożone boki ciasta cukrem (też około 1 łyżki).

 

5. PIECZENIE (35 min)

Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min do zarumienienia brzegów. Następnie wyciągamy je i lekko studzimy.

5. SOS (15 min)

Owoce umieść w garnku i podgrzej do wrzenia. Rozgnieć owoce widelcem i gotuj na małym ogniu przez 15 minut do uzyskania gęstej konsystencji. Możesz zmiksować sos w blenderze dla uzyskania jednolitej konsystencji.

PODANIE

Na ciepłą crostatę wyłóż kleks zimnego jogurtu i polej sosem z owoców. Ciasto dobrze smakuje kiedy jest ciepłe, ale także i na zimno. Świetnym dodatkiem są także lody waniliowe lub bita śmietana. Po zjedzeniu odnawia życie, dodaje punktów Magicki lub odporności na ogień (w zależności od zastosowanych owoców). Trzeba przyznać, że mieszkańcy Skyrim potrafili dogodzić swoim kubkom smakowym – nawet jeśli za oknem domu ziąb, taka tarta potrafi podnieść także morale i to nawet tym, którym życie ciągle śle strzały w kolana.


 

*wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega, dziękujemy!

Wydawcą gry w Polsce jest firma Cenega. Grę można zamówić m.in. na Muve.pl.

Scroll to top