IGUANA BITS – FALLOUT – szaszłyki z kurczaka w marynacie z coli

Schowaj/pokaż wstęp

”Wojna. Wojna nigdy się nie zmienia.“ Podobnie nie zmienia się obecność iguany jako obiektu kulinarnego w każdej odsłonie serii Fallout, chociaż tak naprawdę nie dane nam jest spotkać ani jednej żywej przedstawicielki tego gatunku podczas rozgrywki.

Upieczona iguana przechodzi dość specyficzną transformację pomiędzy kolejnymi częściami Fallouta. Zainaugurowana przez Boba Fraziera w jedynce w dość niepochlebny sposób, iguana serwowana jest w kąskach w towarzystwie warzyw lub w formie całej iguany nabitej na patyk (bezpieczna wersja, gdyż nie trzeba się martwić o pochodzenie mięsa…). W części drugiej iguanę można kupić u syna Boba, Mikey’a „The Lizard Dealera” w miasteczku NCR. Fallout 3 i New Vegas kontynuują podział iguany na przyrządzaną na patyku w całości lub kąskach po 5 sztuk na szaszłyk (ale już bez dodatku warzyw). Natomiast część 4 i 76 nieco zmieniają koncepcję i pod nazwą iguana bits kryją się kawałki mięsa w metalowej puszce wraz z niezidentyfikowaną zalewą, podczas gdy sama iguana na patyku wygląda jak iguana bits w poprzednich częściach, z uszczupleniem ilości kawałków z pięciu do czterech.

Ciężko zatem zdecydować, którą formę uznać za uniwersalną. My pozostaliśmy przy 5 kawałkach mięsa iguany na patyku, opiekanych na grillu lub patelni jak tradycyjne szaszłyki. Ze względu na brak receptury na dania z iguany w grze pozwoliliśmy sobie na interpretację, która wykorzysta najsłynniejszy trunek z całej serii, czyli Nuka Colę. Mięso ze względu na polskie warunki zastąpiliśmy najbardziej podobnym w smaku kurczakiem (syn Boba na swoim stanowisku również twierdzi, że iguana bits smakuje jak kurczak) – chociaż jeśli jesteście w Ameryce Północnej to bez problemu możecie przyrządzić te szaszłyki z prawdziwej iguany (z tym, że podobno jej mięso przed upieczeniem należy podgotować w wodzie z solą przez pół godziny). Mięso zamarynowaliśmy w coli z dodatkiem występującej w grze papryczki jalapeno, reszta dodatków, mimo, iż dość naciągana jak na postapokaliptyczne warunki, jest niezbędna dla uzyskania pełniejszego w smaku dania.

To co, gotowi na pożarcie słynnej iguany na patyku?

VIDEO PRZEPIS

IGUANA BITS
Fallout
szaszłyki w marynacie z coli

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min, 1h (czekanie)
CENA: 10 zł
LICZBA PORCJI: 3 porcje
POZIOM: średnie
STATY: 287 kcal | 37 g białka | 19 g węglowodanów | 7 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
miska
grill lub patelnia
patyczki do szaszłyków

SKŁADNIKI:

pierś z kurczaka (500g)
MARYNATA
cola (Nuka) – 1 szkl. (250 ml)
czosnek – 3 ząbki
jalapeno marynowane lub świeże – 1 szt. (zamiennie chili)
sos sojowy – 2 łyżki
sok z cytryny – 3-4 łyżki
ketchup (z Mutfruita) – 1 łyżka
cukier – 1 łyżka
sól
olej rzepakowy – 2 łyżki (w przypadku smażenia na patelni)

PRZYGOTOWANIE

1. MARYNATA (5 + 20 min)

Do rondelka wsypujemy czubatą łyżkę cukru i podgrzewamy na średnim ogniu, aż się lekko skarmelizuje (powinien być jasno brązowy).

iguana bits - fallout - szaszłyki z kurczaka w marynacie z coli - 1

Następnie dodajemy colę, sos sojowy, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę soli.

iguana bits - fallout - szaszłyki z kurczaka w marynacie z coli - 2

Gotujemy marynatę na średnim ogniu przez około 20 minut, aż większość płynu wyparuje (co najmniej do 1/3 początkowej objętości), tak aby marynata miała konsystencję podobną do płynnego miodu (musi być na tyle gęsta, żeby nie ześlizgiwała się z mięsa podczas grillowania).
Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny (najpierw 2 łyżki, próbujemy i w miarę potrzeby dodajemy więcej), drobno posiekane jalapeno lub płatki chili (ilość dostosujcie sami) i ewentualnie jeszcze trochę soli. Gotujemy jeszcze przez kilka minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Odstawiamy do wystygnięcia.

iguana bits - fallout - szaszłyki z kurczaka w marynacie z coli - 4

2. MARYNOWANIE (5 min + 1h) min)

Kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w duże kawałki i wrzucamy do całkowicie ostudzonej marynaty, mieszamy całość. Mięso marynujemy co najmniej godzinę w lodówce.

iguana bits - fallout - szaszłyki z kurczaka w marynacie z coli - 5

3. MONTAŻ SZASZŁYKÓW (5 min)

20 minut przed smażeniem wyciągamy mięso z lodówki. Następnie nakładamy kawałki na patyki do szaszłyków (jeśli grillujecie nad węglem to warto zamoczyć te patyki w wodzie na ok. godzinę przed nabijaniem mięsa, to nie będą się palić podczas grillowania). Pozostałości marynaty wykorzystamy do smarowania mięsa podczas grillowania.

iguana bits - fallout - szaszłyki z kurczaka w marynacie z coli - 6

4. GRILLOWANIE (15 min)

Szaszłyki opiekamy na tradycyjnym grillu lub obsmażamy na patelni na średnim ogniu z każdej strony do uzyskania dobrze zarumienionego mięsa. Uważajcie na moc ognia, gdyż ze względu na dużą zawartość cukru w marynacie, może się ona łatwo przypalić. Jej pozostałościami smarujemy szaszłyki podczas pierwszych minut smażenia. W zależności od wielkości kawałków opiekanie potrwa od 10 do 15 min. Pod koniec lekko solimy całość.

PODANIE

Kąski iguany jemy od razu po zgrillowaniu. Dobrze komponują się z dodatkiem InstaMash albo BlamCO Mac & Cheese.
Przekonajcie się sami, że smak iguany przechodzi ludzkie pojęcie! (:D)

* dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

 

Scroll to top