Polityka Prywatności

POLITYKA PRYWATNOŚCI

  1. Administratorem strony jest Nerds’ Kitchen. W razie pytań związanych z naszą polityką prywatności można skontaktować się z nami pod adresem hi@nerdskitchen.pl.
  2. Administrator dba o poufałość danych, tj. odpowiednie środki techniczne i organizacyjne oraz kontroluje metody gromadzenia, przechowywania i przetwarzania informacji, aby chronić przed przypadkowym lub umyślnym zniszczeniem, utratą, zmianą, nieuprawnionym ujawnieniem, wykorzystaniem czy dostępem.
  3. Za pośrednictwem strony nerdskitchen.pl gromadzone są dane osobowe w następujących celach i przy użyciu następujących usług:
    • Narzędzia analityczne Google Analytics
      • Pliki cookies i dane dotyczące użytkowania strony (lokalizację geograficzną, dane techniczne dotyczące urządzeń, za pomocą których uzyskano dostęp do strony, typ systemu operacyjnego, typ przeglądarki, dane sprzętowe lub inne szczegóły techniczne dostarczane przez przeglądarkę)
      • W celu zbierania anonimowych informacji na temat odwiedzin strony przez Użytkownika i zliczania statystyk dotyczących strony www
      • za pomocą udostępnionego przez Google kodu śledzącego (tzw. tracking code).
    • Wyświetlanie filmów z serwisu YouTube
      • Pliki cookies
      • W celu wyświetlania filmów i obsługi preferencji użytkownika serwisu
    • Komentarze Disqus
      • Pliki cookies
      • imię i nazwisko, adres e-mail, adres www, treść komentarza, IP komputera
      • w celu opublikowania komentarza na blogu
    • Funkcje społecznościowe
      • pliki cookies administratorów serwisów społecznościowych (Facebook, Instagram, YouTube, Twitter)
      • w celu udostępniania treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcji profilu społecznościowego.
    • WordPress CMS
      • Pliki cookies
      • W celu komfortowego korzystania ze strony
    • Kontakt e-mail/poczta Gmail
      • Adres e-mail i (opcjonalnie) inne dane osobowe zawarte w treści maila
      • w celu kontaktu
  4. Podanie danych osobowych przez Użytkownika jest dobrowolne, ale niezbędne, by korzystać z usług oferowanych przez Nerds’ Kitchen (tj. zostawienie komentarza, wysłanie zapytania przez e-mail).
  5. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, przeniesienia danych, wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania, jak również prawo wniesienia skargi do UODO, a także wycofania zgody na przetwarzanie w każdej chwili.
  6. Użytkownik ma prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych do jej wycofanie. Skorzystanie z prawa cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody. Proces wycofania zgody następuje niezwłocznie, najpóźniej w ciągu 2 dni roboczych. Informacje zebrane w wyniku wycofania wniosku o zgodę zostaną wykorzystane wyłącznie w celu weryfikacji. Wycofanie zgody należy zgłosić poprzez poprzez bezpośrednią wiadomość e-mailową na adres hi@nerdskitchen.pl.
  7. Administrator nie prowadzi działań w zakresie remarketingu, ani profilowania klientów.
  8. Administrator powierza przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:
    • 88 S.A. z siedzibą w Poznaniu, Franklina Roosevelta 22, 60-829 Poznań w celu przechowywania danych na serwerze,.
  9. Dane z bazy systemu WordPress (np. komentarze) są przechowywane przez cały okres funkcjonowania bloga (czas nieokreślony) i zostaną usunięte w momencie zamknięcia bloga.
  10. Dane osobowe przekazywane podczas kontaktu e-mail przetwarzane są wyłącznie w celu obsługi zapytania. Treść korespondencji może podlegać archiwizacji w systemie pocztowym Gmail.
  11. Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań i zapisywaniem ich na serwerze, na którym jest przechowywana. Każde zapytanie zapisywane jest w logach serwera, które obejmują m.in. adres IP, datę i czas, informacje o przeglądarce www, i systemie operacyjnym.  Dane te są anonimowe i nie są upoważniane poza administracją serwera.
  12. Artykuły na tej witrynie mogą zawierać osadzone treści (np. filmy, obrazki, artykuły itp.). Osadzone treści z innych witryn zachowują się analogicznie do tego, jakby użytkownik odwiedził bezpośrednio konkretną witrynę. Te witryny mogą zbierać informację o użytkowniku, używać ciasteczek, dołączać dodatkowe, zewnętrzne systemy śledzenia i monitorować interakcje z osadzonym materiałem, włączając w to śledzenie interakcji Użytkownika z osadzonym materiałem, jeśli posiada konto i jest zalogowany w tamtej witrynie.

 

POLITYKA COOKIES

  1. Korzystając ze strony Użytkownik wyraża zgodę na zapis plików cookies podczas pierwszej wizyty. Wyrażenie zgody następuje poprzez kliknięcie przycisku OK w pasku informacji o cookies na dole strony.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
    • dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
    • tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  4. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne”  (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  5. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
    • „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    • pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    • „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
    • „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
  6. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  7. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  9. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

Polityka cookies napisana z drobnymi modyfikacjami na podstawie  http://wszystkoociasteczkach.pl/. Wzór polityki cookies chroniony jest prawem autorskim, które przysługują IAB Polska.