COFFEE NOIR – CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE

Rynek gier wideo to nie tylko gry triple A – na polskim rynku swój dynamiczny rozwój przeżywa scena niezależna, tzw. indie game dev. Wiele produkcji wręcz zaskakuje dbałością o szczegóły i niebanalną kreacją świata czy wciągającym gameplayem lub intrygująca, złożoną fabułą. Ich różnorodność i świeżość podejścia do wirtualnej rozrywki świadczy o niebywałym potencjale, który drzemie w produkcjach niszowych. Co więcej, tzw. „indyki” oprócz samej rozrywki często chcą przekazywać o wiele więcej – potrafią poruszać trudne, społeczne tematy, a niekiedy pretendują nawet do miana gier, które bez wahania nazwać można inteligentną formą rozrywki.

Świetnym przykładem gry niezależnej o potencjale edukacyjnym jest przeglądarkowa, detektywistyczna gra Coffee Noir produkcji Doji Educational Innovations. Wcielamy się w niej w postać Arthura Olivera, prywatnego detektywa, który w nieoczekiwany sposób zostaje uwikłany w jedną z neo-londyńskich zagadek i musi zbadać tajemnicę zaginięcia jednego z przedsiębiorców na rynku kawy – Richarda Kerseya.

0_main_game_theme

Córka zaginionego sugeruje, aby Oliver pod przykrywką zarządcy firmy produkującej kawę dotarł do 11 biznesmenów, którzy mogą mieć związek ze sprawą. Niestety, aby być wiarygodnym, Arthur musi nauczyć się zarządzania przedsiębiorstwem – skuteczność dochodzenia zależy zatem od nabycia odpowiednich kompetencji biznesowych oraz negocjacyjnych… Coffee Noir sprawnie łączy w sobie elementy strategii ekonomicznej z klimatem noir, ciekawą narracją powieści kryminalnej i szatą graficzną na miarę amerykańskich komiksów – jest to bardzo dobra pozycja dla każdego gracza, który ceni sobie zdobywanie wiedzy poprzez rozrywkę. Szczerze polecamy.

2_PL_office_mess

W tym wpisie chcielibyśmy nieco przybliżyć klimat gry i nawiązać do kawowego tematu. Córka zaginionego Kerseya, Claribel, prowadzi własną kawiarnię i jest pierwszym z kontrahentów na naszej drodze do potęgi na lokalnym rynku kawy. Wiadomo, że każda szanująca się kawiarnia musi serwować przepyszne desery – dlatego połączyliśmy ze sobą te dwa elementy i stworzyliśmy ciasto, które idealnie wpasowuje się swoim charakterem do klimatu samej gry.

3_PL_dialogue1

Mocno czekoladowe ciasto z wyraźną nutą kawową, o miękkiej, wilgotnej strukturze, nasączone alkoholem i podane z aksamitną bitą śmietaną z dodatkową porcją kawy – któż mógłby oprzeć się takiej pokusie? Zwłaszcza, że jego przygotowanie jest banalnie proste i wymaga jedynie nieco czasu. Dla miłośników kawy jak znalazł! Zatem jeszcze przed rozgrywką zabierzcie się za przygotowania, a później z satysfakcją delektujcie się głębokim smakiem tego wybornego ciasta w stylu retro. Nie możecie sobie tego odmówić :)

Coffee Noir - ciasto kawowe
ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ!
CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE
COFFEE NOIR
intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem kawy

50 min
12 h (czekanie)
1,20 zł
10 porcji
średnio trudne
POTRZEBUJESZ

  • duża miska
  • szklanka
  • forma okrągła do pieczenia (22 cm)
  • papier do pieczenia
  • mikser
  • Składniki Koszt
    // CIASTO //
    mąka pszenna typ 450 – 2 szkl. [330g] 0,70 zł
    kakao ciemne – 3/4 szkl. 2 zł
    cukier – 2 szkl. [400g] 1,50 zł
    jajko M – 3 szt. [180g] 1,20 zł
    masło – 1/2 szkl. 2,00 zł
    maślanka – 1 szkl. [240g] 0,70 zł
    kawa mielona lub rozpuszczalna – 4 łyżeczki 0,50 zł
    gorąca woda – 1/2 szkl.
    sól – szczypta
    // KREM //
    śmietana kremówka [300 ml] 3 zł
    kawa rozpuszczalna, najlepiej liofilizowana – 3 łyżeczki 0,40 zł
    cukier puder – 4 łyżki [lub więcej] 0,40 zł
    + alkohol do podlania ciasta, np. wódka lub likier kawowy [50 ml] 2,00 zł
    Razem 12 zł

    © nerdskitchen.pl

    PRZYGOTOWANIE


    1. ESPRESSO (2 min)

    Do szklanki dodajemy 4 łyżeczki kawy, zagotowujemy wodę i zalewamy kawę (3/4 objętości). Odstawiamy do zaparzenia i aby napar nieco ostygł.

    2. MASŁO (2 min)

    Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia – musi być go ok. 1/2 szklanki.

    3. SKŁADNIKI SUCHE (2 min)

    Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sól oraz proszek do pieczenia. Mieszamy i odstawiamy na bok.

    4. SKŁADNIKI MOKRE (5 min)

    Do drugiej miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i mieszamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej, lekko spienionej masy. Ciągle mieszając, stopniowo dolewamy rozpuszczone, wystudzone masło oraz maślankę (powinna być w temp. pokojowej), a na końcu powoli wlewamy letnie espresso.

    Coffee Noir - ciasto kawowe (4)

    Coffee Noir - ciasto kawowe (5)

    5. MIESZANIE SKŁADNIKÓW (2 min)

    Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy jedynie do momentu połączenia się składników.

    6. PIECZENIE (5 min)

    Ciasto dzielimy na dwie porcje i przelewamy do okrągłych foremek, wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia (możecie też upiec po jednym na raz, jeśli macie tylko jedną foremkę). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, opcja góra i dół. Pieczemy ok. 30-35 min – po upływie tego czasu sprawdzamy wykałaczką, czy po wbiciu w ciasto i wyciągnięciu jest czysta – jeśli jest oblepiona surowym ciastem, to ciasto należy jeszcze podpiec. Po upieczeniu ciasto ostrożnie wyjmujemy z formy i zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia.

    7. NASĄCZANIE (5 min)

    Wystudzony, dolny płat ciasta wyrównujemy nożem, aby dało nałożyć się na niego drugi (płaty zazwyczaj rosną z lekką górką). Obydwa  płaty nasączamy alkoholem (wódką czy likierem kawowym) lub mocnym wywarem z herbaty (w wersji bez procentów) – ciasto od góry smarujemy pędzlem lub powoli wylewamy płyn za pomocą łyżeczki. Ciasto przykrywamy papierem i zostawiamy w chłodnym miejscu na 4h.

    Coffee Noir - ciasto kawowe (1)

    8. ŚMIETANA + KAWA (5 min)

    Do miski wlewamy zimną śmietanę, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz kawę (zacznijcie od ok. 2 łyżeczek – spróbujcie i w miarę potrzeby dodajcie więcej kawy). Ilość cukru także można modyfikować. Połowę śmietany rozsmarowujemy na jednym płacie ciasta. Resztę zostawiamy do podania – trzymamy ją w zamkniętym pojemniku w lodówce.

    Coffee Noir - ciasto kawowe (3)

    Warstwę ciasta i śmietany przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Ciasto schładzamy w lodówce przez 2-3h (pamiętajcie, aby było w zamkniętym pudełku, aby nie przeszło zapachami innych produktów).

    Coffee Noir - ciasto kawowe (2)

     


    PODANIE


    Ciasto po schłodzeniu kroimy w kawałki i podajemy z kleksem bitej śmietany z dodatkiem kawy.

    Do tego serwujemy filiżankę dobrego, kawowego naparu, odpalamy gramofon i odprężamy się w wygodnym fotelu, myśląc o rozwiązaniu tajemniczej sprawy zaginięcia Richarda Kerseya…

     

    0_CoffeeNoirLogo_pl_web

    Grę Coffee Noir możecie kupić za pośrednictwem strony:
    coffeenoironline.com

     

    Coffee Noir - ciasto kawowe (6)

    Coffee Noir - ciasto kawowe

    * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości

     

    Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
    Posted in Czas: 60-90 min, Deser, INNE GRY, Przepisy, Z GIER.
    • Wayathin

      Kawa rozpuszczalna :/ ?

      • NerdsKitchen

        Do bitej śmietany taka musi być i z rozbiegu wpisaliśmy ją także do zrobienia samego naparu, oczywiście wiadomo, że lepiej zrobić ze świeżo mielonej – już dopisaliśmy w składnikach. Dzięki za zwrócenie uwagi 😀