JOKER’S FRUITCAKE – BATMAN: ARKHAM ORIGINS – keks świąteczny Jokera

Schowaj/pokaż wstęp

Jednym z pierwszych skojarzeń w przypadku gier, które silnie wykorzystały motywy bożonarodzeniowe jest bezsprzecznie Batman: Arkham Origins. Akcja toczy się w dzień wigilijny, 5 lat przed wydarzeniami z pierwszej części serii Arkham. Całe Gotham przystrojone jest lampkami, girlandami i choinkami, a otaczający mrok nocy i pruszący z nieba śnieg tylko potęgują klimatyczny nastrój. Fabuła opowiada o początkach kariery człowieka-nietoperza i wyjaśnia genezę jego relacji z innymi postaciami, pojawiającymi się w poprzednich częściach.

Tradycyjnie nie mogło zabraknąć Jokera – nie chcemy jednak zbyt wiele spoilerować, ograniczymy się zatem tylko do sceny, która interesuje nas pod kątem kulinarnym.

[UWAGA – małe spoilery] W pewnej części głównej fabuły Joker przemawia do złoczyńców – przy okazji wspomina także o fantastycznym w smaku keksie, pytając zgromadzonych, czy mają chęć na kawałek (wbijając jednocześnie nóż w pobliski stół z iście jokerowską finezją). Scena ta została nawet uwieczniona w postaci figurki do edycji kolekcjonerskiej przeznaczonej na rynek amerykański.

fruitcake-2

Wspomniany „keks” czyli fruitcake, jest ciastem pełnym suszonych i /lub kandyzowanych owoców, orzechów, a także przypraw korzennych. Często nasączane jest też różnymi rodzajami alkoholu, najczęściej brandy i likierami. Na zachodzie kojarzone głównie ze Świętami Bożego Narodzenia lub z innymi uroczystymi celebracjami. W zamyśle przypomina trochę piernik staropolski – ciasto należy przygotować znacznie wcześniej, kilka tygodni przed planowaną okazją. Ze względu na dużą zawartość alkoholu, którym jest podlewane, ma bardzo długą przydatność do spożycia. Dzięki bogatej zawartości owoców, ciasto jest ciężkie i lepkie, a połączenie aromatu przypraw i trunku powoduje, że jest ono wyjątkowo smaczne.

My jednak chcemy przyspieszyć proces przygotowania i zaserwować Wam taką wersję, którą możecie sobie upiec nawet jeden dzień przed świętami. Nadal jest to smaczne, bogate w bakalie ciasto, które jest dokładnie takie, jak mówi Joker, po prostu „fantastyczne”! Podobnie jak Gotham potrzebuje Batmana, tak samo Wasz świąteczny stół nie obędzie się bez tego pysznego ciasta!

fruitcake-1

KEKS (aka FRUITCAKE) JOKERA
Batman: Arkham Origins
świąteczne ciasto z suszonymi owocami i alkoholem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min (+ 1,5 h pieczenie)
CENA: 20 zł
LICZBA PORCJI: 8 porcji
POZIOM: średnio twarde
STATY (porcja): 318 kcal | 5 g białka | 50 g węglowodanów | 11 g tłuszczu
POTRZEBUJESZ
rondelek
drewniana łyżka
ostry nóż
keksówka
papier do pieczenia
batman-arkham-origins-jokers-fruitcake-keks-swiateczny-jokera-main

SKŁADNIKI:

suszone owoce, mix (500 g) – u nas rodzynki, żurawina, morele, śliwki i kandyzowana skórka cytronu, wszystko po 100g
cukier brązowy – 3/5 szkl. (100g)
masło – 1/2 kostki (100g)
jajko M – 3 szt. (60g)
mąka pszenna typ 450 – 1 i 1/3 szkl. (170g)
whisky, brandy lub ulubiony likier (60 ml)
sok i skórka z cytryny (60 ml)
skórka z 1 pomarańczy
soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki
przyprawa korzenna, do piernika – 2 łyżeczki
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

1. JAJKA

Wyciągnijcie je z lodówki, aby nabrały pokojowej temperatury.

2. SUSZONE/KANDYZOWANE OWOCE (5 min)

Jeśli chodzi o wybór odpowiednich owoców, to odradzamy użycie dużej ilości kandyzowanych – smakują dość sztucznie i osobiście za nimi nie przepadamy. W naszej wersji użyliśmy jedynie 100g kandyzowanej skórki z cytronu i wg nas to w zupełności wystarczy. Co do reszty, to można zrobić taką mieszankę jak w przepisie, ale jeśli lubicie, to można użyć także suszonych fig czy daktyli. Proporcje całkowicie zależą od Waszej wyobraźni i preferencji. Warto też dodać garść siekanych orzechów.
Owoce kroimy tak, aby miały równe wymiary – u nas wzornikiem są rodzynki, dlatego kroimy większe owoce w kawałki podobnej wielkości. Orzechy także siekamy i odkładamy je na później.
batman-arkham-origins-jokers-fruitcake-keks-swiateczny-jokera-1
batman-arkham-origins-jokers-fruitcake-keks-swiateczny-jokera-5

3. MASŁO + CUKIER + SOK Z CYTRYNY + ALKOHOL + OWOCE (5min + 1h czekania)

Do garnka wrzucamy masło, cukier, wlewamy sok z cytryny oraz alkohol (tutaj możecie wykazać się dowolnością – może być brandy, sherry, whiskey lub likier) i dorzucamy owoce oraz startą na drobnych oczkach skórkę z cytrusów (uważajcie, aby zetrzeć tylko kolorowe, wierzchnie części skórki – białe mają gorzki smak).
batman-arkham-origins-jokers-fruitcake-keks-swiateczny-jokera-4
batman-arkham-origins-jokers-fruitcake-keks-swiateczny-jokera-2
Mieszankę podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając. Gdy mikstura zacznie lekko wrzeć, zestawiamy ją z palnika i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
batman-arkham-origins-jokers-fruitcake-keks-swiateczny-jokera-3
Stygnięcie potrwa 40-60 min, w tym czasie większość płynu zostanie wchłonięta przez owoce.
batman-arkham-origins-jokers-fruitcake-keks-swiateczny-jokera-6

4. PIEKARNIK

Odpalamy go na 5 min przed kolejnym punktem – nastawcie go na 150 stopni, opcja góra i dół. Kratkę, na której położycie blaszkę umieśćcie na 3/5 wysokości piekarnika.

5. JAJKA (1 min)

Jajka wbijamy do osobnej miski, lekko roztrzepujemy widelcem i przelewamy do ostudzonej masy owocowej. Wszystko dokładnie mieszamy.

6. MĄKA + PRZYPRAWY + SODA + SÓL

Do masy owocowo-jajecznej przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawę, posiekane orzechy, sodę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki.
batman-arkham-origins-jokers-fruitcake-keks-swiateczny-jokera-7

7. PIECZENIE

Do wysmarowanej masłem i wyłożone papierem do pieczenia keksówki przekładamy ciasto. Powinno zapełniać formę do mniej więcej 3/5 wysokości.
batman-arkham-origins-jokers-fruitcake-keks-swiateczny-jokera-8
Keks wkładamy na 1/3 wysokości piekarnika i pieczemy ok. 1h 20 min – 1,5h w temperaturze 150 stopni. Po 1h sprawdźcie, czy wierzch się zbyt mocno nie rumieni – jeśli tak, to przykryjcie go kawałkiem folii aluminiowej i konytuujcie pieczenie. W keksówce ciasto powinno być upieczone po ok. 1h i 20 minutach, warto więc sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jest dobre (włóżcie patyczek głęboko w środek ciasta i jeśli po wyciągnięciu nie będzie on oblepiony surowym ciastem, to keks jest gotowy). Jeśli robicie keks z podwójnej porcji, w okrągłej formie, czas wydłuży się do ok. 2,5h. Po upieczeniu keks wyciągamy i studzimy.

8. ALKOHOL (opcjonalnie)

Po wystudzeniu warto lekko posmarować keks dodatkową porcją alkoholu i powtórzyć proceder przez kolejne parę dni – wtedy macie pewność, że keks nie będzie suchy, a dodatkowo po kilku dniach nabierze on bardziej wyrazistego smaku.

PODANIE

Keks jest bardzo słodkim ciastem, dlatego najlepiej smakuje solo, bez żadnych lukrowych dodatków. Chociaż można dodać do niego np. polewę z gorzkiej czekolady lub serka śmietankowego.

Niech te święta będą wprost fantastyczne!

batman-arkham-origins-jokers-fruitcake-keks-swiateczny-jokera-main-main-3

batman-arkham-origins-jokers-fruitcake-keks-swiateczny-jokera-main-2

Scroll to top